Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Kreditupplysning

En kreditupplysning är en tjänst som erbjuds av kreditupplysningsföretag och kan beställas av den som vill veta lite mer om en privatpersons eller företags ekonomiska förutsättningar.

Kreditupplysningsföretagen har register där alla företag och privatpersonen över 15 år finns med. I registret finns t ex identitetsuppgifter, uppgifter om inkomst, skulder, fastighetsinnehav och information om betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden också.

Kreditupplysningar är något som låneinstituten använder för att bedöma om personen som söker ett lån har en tillräckligt god ekonomi för att få sin låneansökan godkänd eller ej. Det är viktigt att det finns en bra betalningsförmåga så att risken inte blir för stor att återbetalning uteblir.

För att göra denna kreditupplysning anlitar långivarna olika kreditupplysningsföretag som levererar omdömen om de ansökande. Ofta har varje person ett kreditbetyg som ska ge en snabb uppfattning om dennes ekonomi och det kan tänkas att långivaren endast vill låna ut om den som ansöker om lån har ett betyg över en viss nivå.

Det mest kända företaget som sysslar med detta är UC som faktiskt tidigare ägdes av de stora bankerna, varför många av dem även använder sig av just dem. Det finns dock även några andra alternativ som Creditsafe och Bisnode.

Hur långivarna använder sig av kreditupplysning

Hur långivarna använder sig utav kreditupplysningar skiljer sig lite åt. Det är även så att olika kreditupplysningsföretag har olika sätt att bedöma privatpersoner.

De långivare som t ex lånar ut till folk som har betalningsanmärkningar ger ett totalbetyg på hela ekonomin. I kreditupplysningen kommer betalningsanmärkningen att inverka negativt men den totala bedömningen kan sluta i att lånet blir godkänt, om den ansökande har en stabil ekonomi i övrigt. Exempelvis genom att ha banktillgångar eller en fast lön. Blir betyget sen till slut tillräckligt bra kommer den ansökande att få låna trots betalningsanmärkning.

Långivare som inte erbjuder folk som har betalningsanmärkning att låna pengar hos dem är mycket hårdare när de upptäcker betalningsanmärkningar. De säger då automatiskt nej utan att väga in andra faktorer som inkomst eller tillgångar etc. Betalningsanmärkningen anses vara ett så stort varningstecken att de inte är beredda att låna ut till den ansökande.

Har man dock inte någon betalningsanmärkning kommer kreditupplysningsföretaget att bedöma ekonomin efter vanliga grunder och besluta om du får låna pengar eller ej. Ditt kreditbetyg blir då viktigt och det är alltså bra att ha högre inkomst, sparade pengar och få lån och annat som kan väga ner betyget.

Ibland kan man tycka att långivare är hårda i sin bedömning när de nekar ett lån. Det kan vara jobbigt när man har en lite sämre ekonomi eller ett lite lägre kreditbetyg och får avslag. Kreditprövningen ska dock ses som något positivt då den är där för att minimera risken både för kunden och långivaren. Ingen vinner på att personer med för dålig ekonomi lånar pengar.

Undvik för många kreditupplysningar

En sak som man ska komma ihåg är att det kan vara negativt att ha ett stort antal låneansökningar, eftersom detta också genererar många kreditupplysningar. Många kreditupplysningar inom en lite kortare period (ett år t ex) blir en varningssignal i sig, t ex att personen har ansökt om många lån eller att många har varit nyfikna på dennes ekonomi.

Detta drar ner kreditbetyget, varför det är smart att inte ansöka om lån i onödan och på så vis göra sitt betyg sämre. Det kan skada dig på sikt och göra det svårare att få lån osv. En sak man kan göra för att minimera detta problem är att välja långivare som använder sig av olika kreditupplysningsföretag.

Den största aktören är UC och ibland kan det vara idé att kolla upp långivare som använder sig av andra aktörer för sina kreditupplysningar. Företagen delar nämligen inte register just när det gäller förfrågningar.

Genom att kolla upp långivare som använder sig av t ex Bisnode och Creditsafe kan du få en bättre chans att låna om du har ett lägre kreditbetyg pga många ansökningar eller liknande. Kolla upp de bästa lånen utan UC och kanske kan du då hitta en långivare med bra ränta och där du har en större chans att få ett lån.

Vill du läsa lite mer om kreditupplysning och om kreditupplysningslagen rekommenderar vi ett besök till Datainspektionen som har koll på detta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst