När Riksbanken lånar ut pengar till landets långivare tar de självklart ut ränta på lånet så som man normalt gör. Denna ränta är en så kallad styrränta, vilken oftast benämns reporänta.
Namnet kommer sig av det faktum att Riksbanken använder denna ränta för att hjälpa ekonomin i landet på traven. Alltså att de försöker ”styra” ekonomin. Vanligt har man en hög styrränta vid högkonjunktur och låg styrränta vid lågkonjunktur.
Att den är låg vid lågkonjunktur beror på att man vill stimulera landets ekonomi genom att göra det billigare för folk att låna och investera. På samma sätt försöker man hålla ekonomin i schack genom att ha högre ränta när ekonomin går bra, för att få en lagom inflationsnivå och för att folk inte ska låna så mycket att risknivån blir orimligt hög.
Bolån och reporäntan
Styrräntan är vanligen viktig för bolån eftersom den påverkar bolåneräntan. På det stora hela brukar bankernas boräntor följa styrräntan. De är inte exakt samma, boräntan är vanligen några procent högre, men brukar höjas och sänkas med ungefär lika mycket. Detta då styrräntan påverkar bankernas egen inlåningsränta och vad det kostar dem att låna ut.
Om styrräntan går ner så bör också ditt bolån bli lite billigare, om du har rörlig ränta. Glöm inte kolla din boränta då och då så att du har en rimlig räntenivå och att din ränterabatt fortfarande är konkurrensmässig. Straffa banker som är snåla och inte hänger med i sänkningar av räntan, t ex genom att byta bank eller pruta mer.
Penningpolitiskt möte om styrräntan
En gång i kvartalet kommer Riksbanken med en justering av styrräntan, efter att ha haft ett möte om detta. Det är inte alls säkert att räntan ändras utan den kan ofta ligga kvar på samma nivå.
I sin rapport presenterar de varför de har valt att göra som de gör med räntan och tar även med prognoser för kommande förändringar, de närmaste åren.
Detta är ett bra sätt att få en idé om hur ränteläget kan se ut i Sverige några år framåt i tiden och kan vara ett verktyg för att se om det kan vara en bra idé att t ex binda sin boränta.