Löptiden är helt enkelt den tidsperioden som lånet sträcker sig över. När löptiden är slut och om du har betalat tillbaka som du ska så ska hela lånet vara återbetalat.
Löptiden avtalas när lånet tas ut och påverkar hur mycket du måste amortera / betala in varje månad. Lånar du t ex 100 000 kr så blir den månatliga inbetalningen större ju kortare löptiden är, eftersom du då måste betala tillbaka mer pengar varje månad för att hinna betala allt inom tidsramen. Det är av detta skäl som bolån har en lång löptid på t ex 50 år.
Exempel för löptid vid privatlån
Låt oss säga att du vill låna 100 000 kr. Om du har en löptid på fem år så måste du betala tillbaka en femtedel av beloppet varje år, alltså 20 000 kr per år. Man betalar normalt per månad så man får då dela 20 000 kr med 12 för att få fram vad som ska betalas in varje månad bara i avbetalning. Det skulle bli 1 667 kr. Ovanpå detta tillkommer räntan sen.
Om du istället skulle låna antingen kortare eller längre tid så blir det mer eller mindre att betala in varje månad. Tre års löptid blir inbetalningen per månad istället 2 778 kr. Vid sju års löptid blir det 1 190 kr. Löptiden är alltså ett sätt att styra så att man får en rimlig summa att betala varje månad på sitt lån.
Om man har mindre marginaler i sin ekonomi kan man försöka välja en längre löptid på lånet, för att försöka få till en avbetalningsplan som man klarar av. På så vis kan det vara bra men eftersom man har lånet under en längre tid då, så blir även den totala räntekostnaden högre.
Lånet blir dyrare totalt, även om det blir mindre att betala per månad. Detta är helt enkelt priset man får betala för att ha råd med ett större lån när man har en lite sämre ekonomi.
Olika typer av lån har olika möjligheter när det gäller löptid
Mikrolån / SMSlån har vanligen t ex en väldigt kort löptid. Den brukade tidigare enbart ligga på 30-90 dagar. Nu för tiden är det mer flexibelt. Det är inte ovanligt att det finns löptider mellan upp till ett år och ibland lite längre också.
Det som är speciellt med denna typ av lån är att man ofta kan välja mer flexibelt hur länge man vill låna och då givetvis mindre än ett år. Det är klart annorlunda än vanliga privatlån som alltid har ett år som minsta tid.
För ett privatlån brukar du kunna välja en löptid på ett antal år. Sällan har vanliga privatlån en löptid på mindre än ett år. Här är det vanligt med ett spann på ca 1 – 15 år.
Bolånets löptid och amortering
För bolån kan du normalt ha en löptid på många årtionden, kanske 50 – 60 år. Detta för att bolånet är så pass stort och om du t ex lånar 3-4 miljoner så måste det vara en riktigt lång löptid för att det inte ska bli för stora inbetalningar varje månad.
Det har tidigare gått (och går fortfarande bra för vissa bolån) att välja att inte amortera alls på ditt bolån. Det finns ett amorteringskrav nu för nya bolån som innebär att man måste amortera minst två procent av lånet årligen tills man når en belåningsgrad på 70 procent. Och sen krävs en procent årligen tills man når 50 procent belåningsgrad.
Du kan alltså slippa att amortera om du har ett äldre bolån, som inte ingår i amorteringskravet. Du kan också slippa att amortera om du har belånat max 50 procent av bostaden. När du kommer under denna magiska gräns kan du om du vill sluta amortera. Det rekommenderas dock att du fortsätter då det är en bra och trygg form av sparande som stabiliserar och säkrar upp din ekonomi. Speciellt inför tider med högre boräntor.
Vilket innebär att du i princip låter bli att betala på lånet inom löptiden och sedan får lösa allt på en gång om du skulle nå löptidens slut. Dock är det inte så vanligt att nå slutet på detta vis och i många fall räknar man med att sälja bostaden långt innan löptiden går ut och då löser man även lånet.