Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Ränta

Ränta - Ska en långivare tjäna pengar på att låna ut pengar måste de ta ut en ränta. Räntan är kostnaden som de får ta ut från den som lånar pengarna. Räntan beräknas som en procentsats på lånebeloppet, vanligen på årlig basis.

Det innebär att räntan visar vad du ska betala per år för din skuld. Som ett exempel kan man säga att du lånar 100 000 kr med en ränta på 5 procent. Just för detta belopp blir då räntekostnaden 5 000 kr på ett år. Eftersom du vanligen betalar på ett lån varje månad så får du dela detta på 12. Då får du fram din månatliga räntekostnad. Den är i detta fall 417 kr.

Dock är räntan alltid baserad på återstående skuld, vilket innebär att så fort du har gjort en avbetalning på lånet så räknar man procentsatsen på den kvarvarande summan. Om du t ex betalar av 10 000 kr i månaden på ditt lån (vilket är väldigt mycket, men vi tar det som exempel) så har du efter en månad endast 90 000 kr i skuld och då ska nästa inbetalning beräknas baserat på detta. Du ska då endast betala 375 kr i ränta.

Det är i grund och botten bara på räntan som en långivare får tjäna pengar. Andra avgifter som de tar ut för ett lån ska bara täcka de faktiska kostnaderna för den handlingen, t ex uppläggningsavgift, aviseringsavgift osv. Dock är det nog inte alltid den verkliga kostnaden är lika stor som avgiften som långivarna tar ut tyvärr.

Räntan är väldigt olika för olika typer av lån. Ett bolån har t ex ofta låg ränta eftersom det finns säkerhet bakom lånet. Ett mikrolån har istället än mycket hög ränta och för dessa lån blir det också svårare att räkna, eftersom du lånar pengarna kortare tid än ett år.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst