Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Lösa ett bolån

Har du lyckats spara ihop en stor summa pengar eller av någon annan anledning fått pengar som gör att du kan betala lösa ett bolån är det viktigt att veta hur just detta fungerar. En sak som är bra att veta är att du inte behöver betala tillbaka hela lånet om du så vill. Det går alltid att göra extra delbetalningar.

Ett bolån står ju ofta för en ganska betydande del av månadskostnaderna som ett hushåll har. Dock ska snabbt sägas att bolån inte tillhör de dyrare lånen då det är ett lån med säkerhet något som långivare gillar. Därför är alltid grundtipset att lösa andra eventuella lån före du betalar tillbaka ett bostadslån.

Du ska även fundera på om det är det bästa ur ett ekonomiskt perspektiv att lösa ett bolån. Räntan på lånet kan ju nämligen vara mycket låg vilket kan göra det bättre att investera pengarna istället. Får du en högre avkastning på de investerade pengarna än vad du betalar i ränta är det ju en bra affär. Sen kan man ju aldrig veta om en investering går bra eller ej och därför kanske det känns bäst att betala tillbaka pengarna då det faktiskt är en säker investering. Du får göra en avvägning mellan trygghet och den eventuella vinsten.

Lösa ett bolån som har rörlig ränta

Detta är dels den vanligaste typen av bolån och även den den smidigaste typen att lösa när du vill. Det kostar nämligen inte något alls extra att lösa ett bolån med rörlig ränta (tremånaders ränta). Du behöver bara ta kontakt med långivaren för att bestämma hur ni ska lägga upp återbetalningen.

Lösa ett bolån som har bunden ränta

Det går självklart att lösa ett bolån med bunden ränta när du vill men det är inte alls lika fördelaktigt som att lösa ett med rörlig ränta. Det kommer tyvärr att kosta dig pengar att lösa ett bolån som har bunden ränta.

Att det kostar pengar har att göra med att låneinstitutet själva har lånat upp den summan som krävs för att låna ut pengar till dig på en bestämd tid som motsvarar din bindningstid. För att kompensera detta får du därför betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Alltså kan du räkna med att det kostar lite mindre att lösa lånet än vad du annars hade fått betala i ränta under återstående bindningstid. Dina kostnad kommer ligga i närheten av den inlåningsränta som långivaren har.

När bindningstiden är över och du ska förhandla om lånet då kan du dock lösa hela lånet utan några extra kostnader. Viktigt här är att vara uppmärksam om att denna tid är på gång då hanteringen av denna förlängning kan variera mellan olika långivare. Vissa binder automatiskt upp lånet på samma tid som innan igen medan andra automatiskt för över det till ett rörligt lån, något som är viktigt för just dig.

Hur gör man för att lösa ett bolån

Som vi tidigare lite snabbt nämnde är själva processen förhållandevis enkelt. Det första du ska göra är att helt enkelt ta kontakt med din långivare för att kolla upp vad det skulle kosta om du har ett bundet lån. När du gjort detta kan du själv i lugn och ro fundera på ifall det är en bra idé att lösa bolånet eller ej. Har du inget bundet lån behöver du ju självklart inte kontakta långivare för att kolla vad det kostar.

Bestämmer du dig sedan för att lösa bolånet är det bara att ta kontakt med långivaren igen och med dem bestämma hur det exakt ska gå till. Långivarna har stor vana på att hantera dessa situationer så det ska lösa sig snabbt och smidigt.

Är det lönsamt att lösa ett bolån?

Vi var inne på detta med att investera pengarna eller betala tillbaka tidigare. Det som till stor del bestämmer om det är en bra idé eller ej är vad räntan i framtiden gör. Går den upp kommer du t ex att ha sparat mer pengar på att betala tillbaka än om den går ner.

Att räntan har så stor påverkan på lönsamheten gör det väldigt svårt att säga ifall det är bra eller ej att lösa ett bolån. Det är ju hyfsat svårt att säga exakt vad som kommer att hända med räntan i framtiden varför allt sådant är gissningar och det därmed inte går att säga något generellt.

Frågan handlar därför mycket om säkerhet för dig. Är du beredd att ta lite risker så går det mycket väl att tjäna pengar på att inte betala tillbaka lånet utan att investera pengarna istället. Vill du dock ha trygghet är det bästa alternativet troligen att betala tillbaka pengarna om du har möjlighet.

 

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Alltomlån hjälper dig att hitta ett lån

Här kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån. Billiga lån med längre ränta och längre återbetalningstid. Du kan jämföra många långivare och även filtrera på lån med betalningsanmärkning samt välja löptid och lånebelopp. Vill du kunna specificera mer? Besök vår stora jämförelse av privatlån och konsumtionslån.

Topp 10 långivare som erbjuder Privatlån / Blancolån


Aktivera filter för att endast visa långivare som passar dig:
Aktiva filter:
Du jämför just nu långivare som lånar ut alla lånebelopp.
Jämförelsen är sorterad på lägst ränta.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.