Är du ute och letar hus är det en mycket bra idé att ha skaffat sig ett lånelöfte. Ett lånelöfte är nämligen ett skriftligt dokument som din långivare skriver ut där de säger hur mycket pengar du kan få låna hos dem.
Det underlättar mycket för din egna planering när du ska köpa ett hus då du exakt vet vilka bostäder du har råd med och vilka du inte har råd med. Lånelöftet hjälper även till att visa att du har de ekonomiska musklerna att backa upp ett eventuellt bud på ett hus. Detta är något som gör mäklarna mycket gladare.
Om det blir budgivning på ett hus kan det t o m vara så att säljaren godtar ett lägre bud ifall denna budgivare har det klart med finansiering samtidigt som en annan inte har det. Ytterligare en anledning att skaffa ett lånelöfte alltså.
Tänk bara på att ett lånelöfte inte är samma sak som att du får låna exakt den summan. Saker och ting kan ju ändras efter det att du skaffade lånelöftet som påverkar hur mycket du får låna. Därför är ordet lånelöfte lite missvisande. Ett lånelöfte visar helt enkelt hur mycket du kan få låna just vid det tillfället som du skaffar det. Sen är det ju troligast att när du väl ska ta lånet även kommer att få ta det enligt vad lånelöftet säger, bara att man inte kan vara hundraprocent säker.
Lånelöftet gör att du kan ge dig in en budgivning då mäklaren ser att du för tillfället har ekonomin för det. Sen vet mäklarna att saker och ting kan ändras. Exempel på saker som kan ändras från det att du fick ditt lånelöfte är din jobbsituation, huset och att din betalningsförmåga ändrats.
Tänk därför på att aldrig någonsin skriva på ett kontrakt innan du fått helt klart från långivaren att du får låna det du behöver låna.
Var skaffar man ett lånelöfte?
Ett lånelöfte kan du få hos alla långivare som erbjuder bolån. Du kan ansöka om det här direkt på nätet, via telefon eller genom att springa ner till deras kontor. Lånelöftet är inte bindande och kostar inget att skaffa. Glöm inte att ett lånelöfte gäller i en viss tid från att du har skaffat det, t ex tre månader. Det gäller som sagt också bara utifrån just de ekonomiska förutsättningar som fanns när du ansökte om lånet, så om din ekonomiska situation har försämrats sedan du fick ditt lånelöfte så kan du kanske inte låna så mycket som du blev godkänd till då.