Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Löptid

Löptid - Löptiden är helt enkelt den tidsperioden som lånet sträcker sig över. När löptiden är slut och om du har betalat tillbaka som du ska så ska hela lånet vara återbetalat. 

Löptiden avtalas när lånet tas och påverkar hur mycket du måste amortera / betala in varje månad. Lånar du t ex 100 000 kr så blir den månatliga inbetalningen större ju kortare löptiden är, eftersom du då måste betala tillbaka mer pengar varje månad för att hinna betala allt inom tidsramen. Det är av detta skäl som bolån har en lång löptid på t ex 50 år.

Olika typer av lån har olika möjligheter när det gäller löptid.
Mikrolån / SMSlån har vanligen t ex en väldigt kort löptid. Den brukade tidigare enbart ligga på 30 dagar. Nu för tiden är det mer flexibelt. De vanliga långivarna brukar ha 30 - 90 dagar men en del har även längre löptider, fast normalt fortfarande mindre än ett år.

För ett privatlån brukar du kunna välja en löptid på ett antal år. Sällan har vanliga privatlån en löptid på mindre än ett år. Här är det vanligt med ett spann på ca 1 - 15 år.

För bolån kan du normalt ha en löptid på många årtionden, kanske 50 - 60 år. Detta för att bolånet är så pass stort och om du t ex lånar 3 miljoner så måste det vara en lång löptid för att det inte ska bli för stora inbetalningar varje månad. 

Det har tidigare gått (och går fortfarande bra för gamla bolån) att välja att inte amortera alls på ditt bolån, vilket innebär att du i princip låter bli att betala på lånet inom löptiden och sedan får lösa allt på en gång om du skulle nå lötidens slut. Dock är det inte så vanligt att nå slutet på detta vis och i många fall räknar man med att sälja bostaden långt innan löptiden går ut och då löser man även lånet.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst