Låneförmedlare lånar inte ut pengar själva men samarbetar med en stor mängd banker och långivare. När du ansöker om ett lån skickar de vidare din ansökan till alla sina samarbetspartners. Ofta över 20 långivare. Du får sedan svar från alla som kan tänka sig att låna ut pengar till dig, och du kan enkelt jämföra deras räntor och priser. Här nedan kan du se ett antal av de bättre låneförmedlare som finns, deras räntor, villkor och annat. Dessa låneförmedlare förmedlar privatlån och det är vad vi jämför.
Lite mer om våra jämföreler av låneförmedlare
En låneförmedlare är inte en långivare utan ett företag som jobbar med att förmedla lån mellan privatpersoner och banker och långivare. Du ansöker om ditt lån via låneförmedlaren och så skickar de den vidare till alla samarbetspartners. Normalt kan en låneförmedlare arbeta med 20-30 eller fler banker och långivare, vilket gör att man har en bra räckvidd med sin låneansökan.
Fördelarna med att använda en låneförmedlare när man ansöker om lån är flera. För det första är det enklare och smidigare att ansöka på detta vis, speciellt om man vill jämföra olika lån och hitta det billigaste. Det räcker att fylla i en enda ansökan istället för 20 olika och du får ett överskådligt sätt att jämföra offerter från alla långivare som är intresserad av att ha dig som kund.
Låneförmedlaren tar inte ut någon avgift från dig för att du använder dem. Det är en kostnadsfri tjänst. Istället får förmedlaren en slags provision på lån som de förmedlar till långivare. Du får heller inte några påslag eller ovanligt dyra lån från de banker och långivare som samarbetar med låneförmedlare, så det finns inga sådana nackdelar alls.
En fördel med att ansöka genom en låneförmedlare är att du endast får en kreditupplysning tagen i ditt namn. I vanliga fall, om du ansöker hos flera olika långivare, så tar alla en kreditupplysning för att kolla upp din ekonomi, men här används en så kallad delad kreditupplysning, vilket innebär att alla långivare delar på informationen från en enda. På så vis drar du inte på dig onödiga kreditupplysningar, vilket kan skada din kreditvärdighet.
Tänk på detta gällande låneförmedlare
Låneförmedlare är smidigt och ett bra alternativ många gånger, men det är också vissa saker man bör ha koll på när man lånar via en. Nedanför har vi sammanställt lite saker som är viktiga att tänka på inför en låneansökan.
Det är värt att tänka på följande:
- Även om låneförmedlare har många långivare bakom sig så är det inte alltid att alla de stora är med. Det innebär att du kan missa att få låneerbjudande från några viktiga aktörer. Det skadar aldrig att även ansöka hos din egen bank eller hos en storbank tillsammans med en ansökan hos låneförmedlaren.
- Beroende på vad du ansöker om för lånebelopp och med vilken löptid etc kan du få olika många svar / offerter. Alla långivare kommer nämligen inte erbjuda alla lånebelopp osv och om du ansöker om något som de inte erbjuder får du inte heller en offert. Tänk på detta i förväg och får du få svar kan det alltså innebära att du har valt ovanliga kriterier för ditt lån, alternativt att du inte har blivit godkänd.
- Det är likadant med villkoren för att få låna som med lånebelopp osv, att det varierar. Om du tycker dig få allt för få svar eller dåliga räntor osv kanske du helt enkelt inte uppfyller kraven när det gäller inkomst, betalningsanmärkningar eller något annat. Se över ditt kreditbetyg och fundera på dina alternativ.
- Det är ofta så att man inte kan hitta någon uppläggningsavgift för låneförmedlare men det beror inte på att de inte har någon utan att det är något som sätts individuellt från långivare till långivare. De har alla olika och därför kan inte låneförmedlaren skriva ut något specifikt. När du får offert från olika långivare kan du se deras uppläggningsavgift och annat viktigt.
- Många låneförmedlare samarbetar med ungefär samma långivare och därför har de ungefär samma räntespann och villkor. Du kan då helt enkelt jämföra andra saker för att bestämma vilken förmedlare du vill använda, t ex bemötande, information, ansökningsprocess, support och liknande. Sådant är också viktigt.
- Eftersom många låneförmedlare jobbar med samma långivare är det ingen vits att ansöka om samma lån hos två olika förmedlare, om de ändå har ungefär samma partners. Vill du ansöka hos mer än en förmedlare rekommenderas att du kolla upp exakt vilka långivare som finns bakom och väljer ut två stycken som har så olika utbud som möjligt.