Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Kontantinsats

Kontantinsats - Vid stora lån som t ex bolån eller billån är det vanligt att man får erlägga en kontantinsats. Detta för att visa att man har de ekonomiska musklerna och viljan att klara av lånet man har tagit.

Vid bolån kan man låna som mest 85 % av bostadens pris /  värde och resterande 15 % måste då betalas på annat sätt. Det är vanligen kontantinsats från sparade pengar som gäller då, även om det ibland kan gå att låna till kontantinsatsen genom ett vanligt privatlån. Det är dock inte alla banker och långivare som tillåter att man lånar upp dessa pengar, då tanken ju är att man ska visa sig ha ekonomin för att klara lånet.

Vid ett billån kan det handla om mins 20 % som man ska skaffa fram utöver de pengarna som man kan ha bilen som säkerhet för. Det kan finnas speciella regler för t ex äldre bilar.

Pengarna till kontantinsatsen kan komma från många olika ställen. Är det t ex en ny bil du köper och då byter in en gammal bil kan du använda pengarna du får i bytet till kontantinsatsen. Ibland kan man som sagt ta ett annat lån för att täcka kontantinsatsen, dock blir det alltså ett lån utan säkerhet

Det allra bästa är givetvis om du har dessa pengar sparade sedan tidigare. Då blir långivaren mer nöjd med din ekonomiska situation och du behöver inte heller belasta din budget med fler lån som ska betalas på. Du kan ha pengar på ett sparkonto eller sälja av aktier osv om det behövs. Varifrån de kommer är inte det viktigaste, så länge du har pengarna redo den dag de ska betalas in.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.