Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bäst privatlån just nu

Välj lånebelopp:

Frågor om bolån

Är ansökan på hemsida bindande?

En ansökan på ett låneinstituts hemsida är inte bindande för ett bolån utan det är när du väl skriver under papperna som du binder dig till lånet. Sen ska du även komma ihåg att för alla tagna lån så gäller en ångerperiod som du kan utnyttja om du vill.

Måste jag äga en villa / bostadsrätt / fritidshus?

För att kunna låna på en bostad måste du antingen äga en eller planera att köpa. Eftersom bostaden ska stå som säkerhet för lånet måste det finnas en sådan i din ägo. Det funkar givetvis att du planerar att köpa en bostad men om du får låna pengar måste dessa gå till bostaden och inte något annat.

Hur mycket kan jag låna?

Det vanligaste är att det finns en minst summa för bolån som ligger runt 50 000 kr. Det brukar också finnas en minsta summa för bostaden som ska användas som säkerhet. Detta lägsta belopp ligger ofta runt 450 000 kr.

Sen är det din ekonomi och värdet på bostaden som du köper som avgör hur mycket pengar du kan få låna. Klarar ekonomin det är det normalt att cirka 85 % av värdet på huset får tas som ett bottenlån med huset som säkerhet.

Vilka är fördelarna med fast ränta?

Den stora fördelen med en fast ränta är att du hela tiden vet exakt vad du ska betala varje vecka. Detta är oavsett vad som händer med räntorna under din bindningstid. Du har då en stor ekonomisk säkerhet i och med att räntan inte kan gå upp för dig även om den skulle gå upp rent allmänt. Dessutom kan du planera din ekonomi eftersom du vet exakt hur mycket pengar du måste lägga på bolån varje månad.

Vad är nackdelen med fast ränta?

Oftast är det så att en fast ränta sammanlagt blir dyrare än vad en rörlig ränta blir. Eftersom du har en större trygghet är fast ränta nästan som en liten försäkring som hindrar din ränta från att gå upp om det skulle bli sämre ekonomiskt läge. Detta får du betala lite extra för.

Vad är fördelen med rörlig ränta?

Ser man rent historiskt på räntan för ett lån med rörlig ränta så är den positivt då det har varit en lägre nivå på den jämfört med den fasta räntan. Det är alltså oftast billigast med rörlig ränta.

Vad är nackdelen med rörlig ränta?

Den stora nackdelen är att du inte vet från månad till månad vad du ska betala. Detta gör att det är svårare att planera privatekonomin i förväg. Det finns också en risk att räntorna går upp kraftigt och att lånet därför blir dyrare, men det är normalt inget som inträffar. Ifall du tänkt dig att satsa på rörlig ränta är det viktigt att spara till en buffert som kan användas ifall ränteläget skulle ändras och boräntorna blir dyrare. Se till att lägga undan pengar för detta.

Kan jag få 100 % av marknadsvärdet som bottenlån?

Vid vissa speciella fall kan detta vara möjligt. Det ska då t ex antigen vara ett hus som köps till ett väldigt förmånligt pris eller vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Men annars ska du räkna med att få maximalt 85 %.

Vem kan vara medlåntagare?

Det är i första hand en maka, make, sambo eller annan familjemedlem som brukar vara en medlånstagare. Men det kan även vara en annan person i din närhet som är medlåntagare.

Vad betyder räntejusteringsdag?

Detta är det datum då den rörliga tremånadersräntan kan villkorsändras. Räntan justeras då till den dagsaktuella räntan.

Går det att extraamortera på ett bolån?

Det gäller lite olika regler om det är ett rörligt lån eller om det är ett bundet lån. För rörliga lån så går det normalt att alltid göra extra amorteringar när man vill utan extra kostnad.

För ett bundet lån går det att göra extra amorteringar om man så vill men här kan det kosta pengar då man får betala en räntekompensation till banken kallad ränteskillnadsersättning. Vill man göra extra amorteringar gratis kan man göra det i samband med att bindningstiden ska förlängas.

Hur ska jag amortera?

Det finns i grund och botten tre olika sätt som lån kan amorteras på. Det är ett lån som har rak amortering, är amorteringsfritt eller som är annuitetsbundet. Vad olika banker erbjuder kan vara olika men det är bra att veta hur de olika fungerar.

Rak amortering – Du amorterar lika mycket vid varje amorteringstillfälle. I början betalar du därför mer då räntedelen är förhållandevis hög. Längre fram när du har amorterat av stora delar av lånet blir månadskostnaden lägre.

Annuitetslån – Då betalar du samma totalsumma varje månad. I början amorterar du därför lite och betalar mer i ränta och efterhand skiftar denna relation så att det istället blir mindre och mindre ränta och mer amortering.

Amorteringsfritt lån – Har du ett lån som är amorteringsfritt amorterar du inget alls utan när löptiden är slut betalar du tillbaka hela lånet på en gång istället.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.