Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Effektiv ränta

Effektiv ränta - Ordet effektiv ränta stöter man ofta på när man söker efter lån. Det är en procentsats som visar på hur mycket ett lån kostar totalt inklusive både vanlig ränta och andra avgifter. 

Tanken är att det ska gå att jämföra olika lån med varandra på ett smidigt sätt och att man ska kunna se alla dolda avgifter direkt och kunna räkna på vad ett lån verkligen kostar.

Effektiv ränta räknas ut genom att man tar de totala kostnaderna för ett lån och anger det som en årlig ränta på lånebeloppet. Den effektiva räntan är alltså inte samma sak som den vanliga ränta då man här även räknar in andra kostnader som uppläggningsavgifter, aviavgifter och alla andra kostnader som kan uppkomma i samband med ett lån. 

Har du alltså två långivare som du står och väljer mellan när det gäller lån som sträcker sig över ett år ska du kunna känna dig säker i att den långivare som erbjuder lägst effektiv ränta även är billigast totalt.

På lån som sträcker sig över längre tidsperioder (ett år och mer) kan effektiv ränta vara ett mycket bra sätt att jämföra olika långivare och deras lånekostnader. Effektiv ränta passar sämre när det är frågan om lån med kortare löptider (under ett år) så som SMSlån, då det blir aningen missvisande.

Eftersom lånet återbetalas på mycket kortare tid än ett år får du en effektiv ränta som utan problem kan komma över 1 000 %. Detta beror på att man vid kortare löptider än ett år hela tiden räknar som om att man var tvungen att ta samma lån om och om igen tills man har lånat pengarna i ett år. Det är då inte helt konstigt att den effektiva räntan blir extra hög.

Vårt grundtips när du jämför snabblån och SMSlån är därför att kolla vad lånet kostar i kronor då det är enklare att få sig en bra uppfattning på det viset. Sen ska sägas att två identiska SMSlån, i fråga om storlek och löptid osv, kan jämföras mot varandra med effektiv ränta eftersom de då spelar på samma villkor. Det lånet som då har lägst effektiv ränta blir billigast.

Vill du läsa mer besök då vår sida där vi utförligare har skrivit om effektiv ränta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst