Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Enkel budget

Om du antingen inte vill göra en större budget eller kanske inte har tillgång till Excel som krävs för vår lite mer grundläggande genomgång kan du självklart fortfarande göra en budget. Det går utan problem att själv sätta ihop en lite enklare variant som ger en helt ok överblick över det ekonomiska läget och vad man ska förändra.

Här kommer vi att lista ett antal olika saker som du bör ha med i denna budget. Det är här frågan om grundläggande ekonomiska fakta som hjälper dig att fatta rätt beslut.

Inkomster

Lön

Hur mycket pengar du får in är ju centralt för vad du kan spendera. I kategorin för län lägger du in exakt hur mycket som jobb ger dig varje månad. Är du t ex student räknar du inte här var du får från CSN. För in hur mycket du får ut efter skatt.

Övrigt

Det finns inget som säger att alla dina inkomster kommer från lön eller liknande. Kanske säljer du lotter, har en hemsida som tjänar pengar osv. Alla former av extra inkomster för du inte här. Självklart är det också här vad du får ut efter skatt som är intressant.

Kostnader

Boendekostnader

Det är inte gratis att bo och alla kostnader som är kopplade till boendet för du in här. Exempel är hyra, bolån, el, underhåll, vatten & avlopp, försäkringar osv.

Dagliga kostnader

Här lägger du in alla vanliga dagliga kostnader som du har. Exempelvis matkostnader om du äter hemma, matkostnader om du äter ute, hygien, shopping osv.

Familj & hälsa

Barn kostar pengar och alla kostnader som extra tillkommer med dem för du in här. Det kan vara t ex veckopeng, leksaker och barnvakt. Räkna även här in kostnader som har med hälsa att göra. Exempel på sådan är tandläkare, träningskort osv. Husdjur och deras kostnader ska du även räkna in här.

Transport

Har du en bil eller lägger pengar på ett busskort varje månad för du in dessa kostnader här. Även andra kostnader som har med transport att göra ska föras in här och sådana är reparationer, försäkringar, skatt, billån, bränsle osv.

Sparande

Att spara pengar är något alla bör göra för att t ex ha en bra buffert om något oväntat inträffar. Men det är faktiskt så att ett sparande är en form av kostnad och därför för man in det här. Sen att det är en bra kostnad är ju en helt annan sak.

Andra lån

Alla lån som inte har med transport eller boende för du in under denna kategori. Andra lån kan t ex vara CSNlån, privatlån, kreditkort osv.

Nöjen

Under nöjen läggs saker som böcker, biobesök, hobbys, semestrar in. Detta är en bred kategori och i princip lägger du in allt som kostar pengar och på något vis är ett nöje och inte går in under någon annan kategori.

Övrigt

Kanske har du några kostnader varje månad som inte passar in under det vi tidigare har listat. Då lägger du inte dem här istället.

Räkna ut ett resultat

Det är mycket viktigt att du går igenom exakt var du lägger alla pengar på för att få ut ett korrekt resultat. Räknar du inte in något kommer slutsumma inte att stämma. Vilket resulterar i att du egentligen inte får reda på hur ekonomin ser ut.

Att få fram ett reslutat är mycket enkelt. Det är helt enkelt bara att räkna ihop vad det totalt blir när du räknar inkomsterna minus kostnaderna. Förhoppningsvis upptäcker du då att du går plus varje månad. Grundtipset om du upptäcker att du går plus är att lägga denna summa på sparande varje månad.

Visar uträkningen på ett negativ resultat är det viktigt att ta tag i situationen direkt. Titta igenom vad det är som kostar dig pengar varje månad och leta upp ställen att dra ner på kostnaderna. Alternativet är att få upp inkomsterna. Hur du gör är inte det viktiga utan det är att du ser till att komma upp till ett resultat som visar på plus varje månad.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst