Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Lösa bolån

Är det så att du har sparat ihop pengar eller har kommit över pengar av någon annan anledning kan det var en idé att lösa bolån som du har. Bolån står ofta för stora delar av utgifterna för ett hushåll varje månad något som kan vara skönt att bli av med.

Sen om det är det ekonomiskt bästa man kan göra får man fundera och räkna på. Är räntan på lånet väldigt låg kan det t ex vara bättre att investera pengarna och har kvar lånet. Samtidigt är det trevligt att bli av med alla skulder man har och av den anledningen kanske man vill lösa sitt bolån även om det inte är det allra bästa ur ett ekonomiskt perspektiv.

Hur du väljer att göra är helt upp till dig. Vi ska här bara titta på vad som gäller ifall du bestämmer dig för att det är dags att lösa ett bolån i förtid.

Lösa ett bolån med rörlig ränta

Har du ett bolån med rörlig ränta kan du lösa det när som helst utan några extra kostnader. Alltså är det en klar fördel att ha en rörlig ränta om du vill lösa ditt bolån i förtid. Detta då rörlig ränta egentligen bara är en ränta som är bunden på tre månader vilket innebär att långivaren inte har en massa kostnader framöver ifall du skulle betala tillbaka hela eller delar av lånet i förtid. I princip skulle de kunna kräva att du väntar tills nästa tremånadersperiod är över innan du får lösa lånet men så brukar det inte fungera i verkligheten.

Lösa ett bolån med bunden ränta

Att lösa ett bolån med fast ränta är inte lika smidigt att göra då det kommer att kosta pengar för dig. Att det kostar har att göra med att kreditgivaren själv har tagit ett lån med bunden ränta under den tiden som du har lånat pengarna för att kunna låna ut till dig. För att långivaren  inte ska gå med en förlust under den återstående löptiden kommer du att få betala en ränteskillnadsersättning. Dock kan du alltid lösa ett lån om du vill, detta gäller även om det är bundet. Frågan är mest ifall det är lönande att göra det eller ej.

Hur går det till att lösa ett bolån?

Det första du bör göra om du vill lösa ett bolån är att ta kontakt med din långivare för att få en uppgift om det kommer att kosta något att lösa bolånet i förtid. Detta kan du sedan jämföra med vad det skulle kosta att behålla det gamla bolånet.

Kommer du sedan fram till att du vill lösa bolånet är det helt enkelt bara att ta kontakt med din långivare igen och sedan bestämma hur du ska föra över pengarna för lösa bolånet plus de eventuella kostnaderna.

Lönar det sig att lösa ett bolån?

Det är den framtida räntan som till stor del styr om det är lönsamt eller ej att lösa ett bolån i förtid. Går räntorna upp kan det mycket väl vara lönsamt, men om räntorna går ner är det inte lika säkert att det är lönsamt.

Detta gör att det är omöjligt att ge ett svar på denna fråga som gäller för alla. Det du helt enkelt får göra är att ta kontakt med din långivare för att få reda på vad det kostar och sedan räkna ut själv om det är lönsamt eller ej.

Kan du tänka dig att ta en förlust för att blir av med lånet är det säker ”lönsamt” för dig att lösa ditt bolån.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.