Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Kontantinsats

Ett huslån är ofta det allra största lånet som en vanlig person någonsin kommer att ta. Det är ju inte annars så ofta som vi vanliga personer gör upp affärer där vi köper något som ofta kan kosta flera miljoner. Eftersom lånet därmed blir så pass stort kommer det att innebära en påtaglig kostnad för den som tar det.

Eftersom det troligen påverkar låntagaren ganska mycket blir det även en större risk för banken att låna ut pengarna. Långivaren vill därför känna sig så säker som möjligt när de ska låna ut pengarna. Skulle du låna  1 500 000 kr och räntan ligger på 5 % skulle det betyda en kostnad varje månad på 6 250 kr i ränta. En summa som skulle vara klart märkbar för de flesta av oss.

Här kommer kontantinsatsen in i spelet. Kontantinsatsen är det sättet som långivaren använder sig av för att få en bra grundläggande känsla när de lånar ut pengar. Kontantinsatsen visar att du har de ekonomiska förutsättningarna att klara av att betala tillbaka resten av lånet sen.

Hur stor är kontantinsatsen?

Storleken på kontantinsatsen variera från lån till lån men ofta ligger summan runt 10 % av den totala lånesumman.

Det finns inget rent lagmässigt som säger att det måste göras en kontantinsats när man tar ett huslån. Detta kan innebära att ifall du köper ett hus till ett väldigt bra pris eller vid en ombildning av en hyresrätt till bostadsrätt kan du helt klara dig undan att betala någon kontantinsats. Men detta är undantagen så det är bäst att räkna med minst 10 % som kontantinsats.

Låna till kontantinsats

Det allra bästa är att ha pengarna till kontantinsatsen sparad. För att visa dig vara en stark kund är detta bra plus att du då slipper de extra kostnaderna som tillkommer med ytterligare ett lån.

Men det är inte alltid enkelt att ha så pass mycket pengar sparade som det kan handla om ifall en lite dyrare bostad ska köpas. En bostad på 2 miljoner innebär oftast en kontantinsats på 200 000 kr.

Har du en bra ekonomi så är det möjligt att låna pengar även till en kontantinsats. Det är bara att bostaden inte kan stå som säkerhet för detta varför du blir tvingad att ta ett privatlån istället. Detta lån utan säkerhet kommer vara dyrare att skaffa men kanske är det den möjlighet som står till buds. Viktigt är att räkna in denna kostnad när månadskostnaden räknas ut.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Alltomlån hjälper dig att hitta - Bolån

Här hittar du banker och långivare som har bolån. Du kan se rörlig ränta (3 månader) och även bunden ränta för 1, 3 och 5 år. Långivarna är sorterade på lägst ränta för 3 år bundet bolån. Vill du ha mer information och fler räntor kan du kolla in vår stora jämförelse av bolån / bostadslån.

Surfar du i mobilen? Vänd skärmen på sidan för att se fler kolumner m. info!
Långivare 3 mån 1 år 3 år 5 år
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.