Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Förhandla om bolån

Här kommer ett gäng tips för dig som ska förhandla om bolån. Kanske är det så att några av grejerna du läser här fastnar och blir något du är sugen att testa. Förhoppningsvis kan tipsen även hjälpa dig att få till ett så bra bolån som bara möjligt.

Det allra första du ska göra är att undersöka hur marknaden ser ut. Detta är något du måste göra innan du ens börjar att förhandla med någon långivare så att du verkligen har koll på hur läget är. Information om de olika långivarnas räntor och annat hittar du t ex på sajter som denna, långivarnas egna hemsidor, i tidningar m.m. Känner du även folk som skaffat bolån under den senaste tiden kan du prata med dem för att få reda på vilka möjligheter de hade att få ner priserna.

Dina argument

Har du koll på läget och ska ta kontakt med en långivare är nästa steg att fundera över dina argument för att få ner räntorna. Här kommer några exempel på just sådana argument som förhoppningsvis kan hjälpa dig. Alla passar inte för alla och det finns inget som säger att de lyckas men de kan mycket väl göra det.

Räntan ett tak

Säg till långivaren att räntan som de har i sina tabeller enligt dig bara ska ses som ett tak. Det förslaget som du vill få från banken ska vara lägre enligt dig. Bra är om du kan lämna exempel på andra personer som fått en lägre ränta från samma långivare.

God kredit

Har du en bra kreditvärdighet ska du framföra detta till långivarn. Visa upp att du har ett bra och säkert jobb. Är du attraktiv på arbetsmarknaden är detta också ett stort plus. En bra och stabil lön ökar möjligheter till ett bra lån.

Spara pengar

Har du tidigare sparat pengar regelbundet är detta något som långivaren blir glad över då det visar att du är en person som har god koll på ekonomin. Sådana personer är i långivarens ögon allmänt bättre på att sköta betalningarna av lån.

Trohet

Har du sedan tidigare sparande, lönekonto eller någon annan form av banktjänst hos långivaren kan du framhäva att planen är att behålla dem där om du får bra lånevillkor. Kontaktar du en ny långivare kan du istället säga att du tänker flytta allt detta till just den långivaren om den ger goda villkor.

Vill din bank behålla dig måste de också behandla dig väl, t ex genom att ge dig lite rabatt på bolånet. Funkar inte argumentet ska du dock inte dra dig från att vara otrogen utan då är det bara att flytta allt om du får bättre villkor på något annat ställe. Bryr sig din nuvarande bank inte om din trohet ska du inte känna att du behöver vara trogen mot dem.

Amortera

En långivare vill egentligen inte att du ska amortera på ett lån snabbare än det är tänkt då de inte kommer att tjäna lika mycket pengar då. Men om du föreslår detta finns det chans att de känner sig tvingade att erbjuda bra villkor då du visar att du tänker ta ansvar för ditt lån på ett bra sätt.

Förhandla värderingen

Ska du öka lånen på bostaden du redan har är det vanligt att långivaren vill att du ska betala för denna värdering. Är det dock säkert att dina tidigare lån inte överstiger 70 % av marknadsvärdet ska du inte betala en sådan värdering. Är det så ska långivaren betala.

Kringkostnader

Kringkostnader som uppläggningsavgifter eller andra avgifter går ofta att pruta bort. Är det ett stort lån kommer långivaren att få in stora inkomster ändå och då finns det goda möjligheter att lyckas få bort dessa förhållandevis små kostnaderna.

Bundet lån

Ska du skaffa ett bolån med bunden ränta har du ett bättre förhandlingsläge än om du tänkt ta ett med rörlig ränta. Detta är för att det är svårare att flytta ett lån med bunden ränta. Ett bolån med rörlig ränta kan ju flyttas när som helst till någon annan. Har man bunden ränta kan lånet bara flyttas smidigt när det är dags för en ny bindningstid. Det går också att flytta ett bundet lån vid andra tidpunkter men då kommer du att få betala en ränteskillnadsersättning.

Vid bunden ränta är banken alltså säkrare på att de kommer att tjäna pengar på dig, vilket gör att du har mycket större möjligheter att få till en bättre överenskommelse. Glöm därför inte att påpeka detta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.