Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Fast eller rörlig ränta

Ett bolån kan antingen ha en fast eller en rörlig ränta. Det är upp till dig att bestämma vad du tror passar dig själv bäst. Här ska vi förklara lite snabbt och enkelt vad det innebär med de olika räntetyperna.

Fast ränta

En fast ränta betyder att din ränta är bunden under en viss bindningstid. Detta för alltså med sig att räntan inte kommer att ändras under denna tid utan vara kvar under hela bindningstiden på samma nivå.

Alltså om du har valt en fast ränta och den är på 3 % och du har valt att binda den på 3 år så spelar det ingen roll om så den rörliga räntan går upp till 6 % under den tiden för du har ändå 3 %.

De vanligaste bindningstiderna för bunden ränta är 1, 2, 3, 4, 5 och 10 år och du kan välja vilken du vill av dessa. Sen när bindningstiden är slut så får du omförhandla lånet och då kan du välja att antingen binda den igen eller att ändra till rörlig ränta.

Rörlig ränta

En rörlig ränta är en ränta som hela tiden anpassar sig till marknaden. Detta innebär att du ena månaden kan ha 3 % för att nästa ha 4 % i ränta. Dock ska sägas att en rörlig ränta vanligtvis är bunden på 3 månader. Sen ändrar sig normalt inte räntan så snabbt utan det är enbart små förändringar från månad till månad. Det ska till något stort i världen för att skapa riktigt snabba ränteförändringar.

Är förväntningarna att räntorna ska sjunka den närmaste tiden kommer den rörliga räntan från början att vara högre än den fasta. Är det istället så att man förväntar att räntan ska gå upp då kommer den rörliga räntan att vara billigare från början än den fasta räntan.

Vad ska man välja

Det är svårt att säga då det ekonomiska läget hela tiden ändrar sig. Ibland är det bättre med fast ränta och ibland bättre med rörlig ränta. Det man kan säga som en fördel för fast ränta är att du hela tiden vet hur mycket du kommer att få betala varje månad. Den stora fördelen med rörlig ränta är att den ofta blir billigare. Det har nämligen visat sig om man tittar på det rent historiskt att det oftast är billigast med en rörlig ränta. Men samtidigt kan det ju bli så att räntorna går upp och då blir det dyrare. Det går inte att säga vad som är bäst utan det ett beslut som varje enskild låntagare måste ta efter hur förutsättningarna ser ut på marknaden för tillfället.

En bra grundregel att ha är att ifall du har en bra ekonomi som klarar av ränteändringar på några procent så kan det vara smart att välja stor del av lånet som rörligt. Lever du istället med mindre marginaler kan det vara bäst att säkra upp och välja bunden ränta som huvuddel.

Sen finns det även möjlighet att dela upp lånet i olika delar där en del har fast ränta och en annan del har rörlig ränta. Dessa behöver inte vara lika stora utan om du vill ha 70 % som en del är det inga problem. Det går även att dela upp lånet i fler delar än två. Kanske 25 % av lånet som rörligt, 25 % bundet på tre år och resterande 50 % bundna under 10 år. Vad du känner är bäst är det rätta alternativet.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.