Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Byta bank bolån

Kanske är det så att det bolånet du har inte är det billigaste du kan få. Är detta fallet kan det kanske vara en idé att byta långivare för ditt bolån. Det är ofta så att ränteutgiften för bolånet är den enskilt största utgiften som ett hushåll har, kan man då få ner denna summa en bit kan det påverka ekonomin ordentligt. Även en liten ränteskillnad kan under lång tid bli en ordentlig summa.

Hur stor skillnad gör det?

Som ett litet exempel för att visa hur mycket det kan göra under lite längre period har vi här gjort en uträkning. Det vi förutsätter är att du har ett bolån på 1 miljon kronor. Skillnaden i räntan som du får hos den billigare långivaren är 0,25 %. Är detta fallet kommer din månadskostnad att gå ner med 200 kr, vilket blir 2 500 kr per år. Skulle bolånet sedan finnas kvar i 20 år med den dyrare räntan kommer det sammanlagt att bli 50 000 kr dyrare. Är lånet istället 2 miljoner blir ju skillnaden 100 000 kr.

Detta om något gör det klart värt att undersöka vad räntorna är hos de olika bankerna. Kommer du sedan fram till att det är billigare på ett annat ställe ska du seriöst fundera på att byta bank för ditt bolån.

Hur går det till att byta bank?

Det är lite olika om du har ett bolån som är rörligt eller ett som har en bunden ränta. Är lånet rörligt kan du när som helst byta bank för ditt bolån utan någon kostnad. Den nya långivaren som du väljer att använda kommer att fixa det hela åt dig.

Har du ett bolån med bunden ränta går det att byta bank för bolånet men det kommer att kosta dig en del i pengar då du får betala något som heter ränteskillnadsersättning. Detta är en ersättning som utgår till banken för den förlorade ränteinkomsten som banken får.

Behöver du betala ränteskillnadsersättning lönar det sig ofta inte att flytta lånet till en annan aktör. Men du kan utan problem flytta lånet när bindningstiden är över. Har du delat upp lånet i olika delar sedan tidigare kan det därför vara idé att försöka samla ihop dessa med tiden så att du har möjlighet att flytta lånet. Sen är det att vänta som gäller ifall du inte vill betala någon ränteskillnadsersättning.

Ge din nuvarande bank en chans

Ett tips är att du efter har kollat upp räntorna hos de andra bankerna tar kontakt med din nuvarande långivare om deras räntenivå ligger högre. Du kan då ge dem en chans att sänka räntenivån på ditt bolån till en nivå som gör att du inte väljer att byta bank för bolånet. Det är ganska troligt att det tycker att det är bättre att få en liten mindre vinst än att helt bli av med inkomsterna som det skulle innebära om du bytte långivare helt och hållet.

Se över dina bolån ofta

Det är en väldigt smart idé att kolla upp nivåerna på räntorna lite då och då. Det är ju nämligen inget som säger att den långivare som var billigast förra året även är det nu också. Det kostar dig inget mer än lite tid att undersöka de olika nivåerna hos långivarna. Att lägga ner lite tid är det ju klart värt för att möjligen kunna spara in pengar bara genom att byta bank för bolånet.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.