Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bottenlån

Bottenlånet är den allra största delen av ett huslån. Om det är så att du köper ett hus eller lägenhet som har fått en bra värdering kan det vara så bra att du får ta ett bottenlån som täcker 85 % av den totala lånesumman. Det är en stor fördel att få ett bottenlån som täcker stora delar av lånet då detta är ett lån som har säkerhet

Bottenlån - Lån med säkerhet

Att bottenlånet är ett lån med säkerhet innebär att du som låntagare erbjuder långivaren något som de kan kräva som betalning ifall du inte klarar av att betala tillbaka på lånet som du ska. När man köper ett hus, lägenhet eller något annat boende är det nästan alltid just det boendet som är säkerheten för lånet.

Eftersom banken kan känna sig trygga i att de alltid kommer att få tillbaka pengarna de har lånat ut kan de även sätta en lägre ränta på ett lån med säkerhet. Därför blir man glad ju större del av bolånet som är bottenlån då det är klart billigare. Nackdelen är som sagt var att de kan kräva in säkerheten som betalning för lånet. Vilket i princip kan innebära att du blir hemlös ifall inte återbetalningarna sköts som de ska.

Hur ett bottenlån är uppdelat

Ett bottenlån kan vara uppdelat i flera olika delar som har olika bindningstider. Detta är något som du måste fundera på när du tar ditt huslån. Tror du att det är fördelaktigt att ha en viss typ av ska du satsa på just den typen. Det kan t ex vara så lånet delas upp så att två tredjedelar har en egen bindningstid jämfört med den sista tredjedelen. Generellt kan man säga att det historiskt har varit billigare med rörlig ränta. Dock måste du då ha en ekonomi som kan klara av förändringar i konjunkturen på ett bra sätt. Har du inte en så stark ekonomi kan tryggheten i ett bundet lån vara bra även om den totala kostnaden blir högre. 

Amorteringstid på ett bottenlån

Ett bottenlån är ett lån du kan ha väldigt länge om du så vill. Det blir ju mindre kostnad per månad ju längre som du har lånet. Ett bottenlån kan man ofta ha upp mot 50 år. Här spelar det ju självklart in hur gammal den ansökande är. Sen om det är så att du plötsligt får det bättre ekonomiskt kan du självklart när du vill betala tillbaka ditt bottenlån. Dock om du har bundit upp lånet på ett antal år kommer du att få betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Det är bara ifall du har ett rörligt lån som du kan amortera utan extra kostnad.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Alltomlån hjälper dig att hitta - Bottenlån

Här hittar du banker och långivare som har bolån. Du kan se rörlig ränta (3 månader) och även bunden ränta för 1, 3 och 5 år. Långivarna är sorterade på lägst ränta för 3 år bundet bolån. Vill du ha mer information och fler räntor kan du kolla in vår stora jämförelse av bolån / bostadslån.

Surfar du i mobilen? Vänd skärmen på sidan för att se fler kolumner m. info!
Långivare 3 mån 1 år 3 år 5 år
Svea EkonomiSvea Ekonomi3.95 %---
Hypotektet BolånHypotektet Bolån1.28 %1.35 %1.4 %1.76 %
SBABSBAB1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
Mitt BolånMitt Bolån1.74 %1.74 %1.89 %2.31 %
SwedbankSwedbank2.25 %2.25 %1.95 %2.3 %
SEBSEB2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
HandelsbankenHandelsbanken2.05 %2.05 %1.95 %2.3 %
LänsförsäkringarLänsförsäkringar2.23 %2.19 %1.95 %2.3 %
NordeaNordea1.89 %1.99 %1.99 %2.29 %
SkandiaSkandia2 %2 %2.09 %2.49 %

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.