Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Amortering
Betalningsanmärkning
Bolån / Bostadslån
Frågor och svar
Internetlån
Kalkylatorer för lån
Låna 500 - 500 000
Låna med / utan säkerhet
Låna till fordon
Lösa lån
Mikrolån
Mobillån
Privatlån
Räntor
SMSlån
Snabblån
Övrigt om lån
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bolåneskydd

Tar man ett bolån har man i princip alltid alternativet att även teckna ett bolåneskydd för detta lån. Ett bolåneskydd är helt enkelt en försäkring som är tänkt att hjälpa till om vissa saker inträffar. Om man ska skaffa ett är svårt att säga då det är din egna situation som styr det. Bolåneskyddet kostar ju pengar samtidigt som det ger ett större skydd. Som låntagare får man helt enkelt fundera över vad som är viktigast av kostnad och säkerhet.

Bolåneskydd - Vad täcker det?

Ett bolåneskydd är uppdelat i två olika delar. Hos vissa långivare kan man teckna ena delen bara om man vill medan hos andra ingår bägge delarna automatiskt i försäkringen.

  • Arbetsoförmåga och arbetslöshet - Detta är den första delen och den delen som hjälper dig om du skulle förlora ditt jobb eller blir arbetsoförmögen genom skada eller liknande. Den summa som du har valt att försäkra dig för kommer att betalas ut av långivaren för att klara av kostnaderna för bolånet. Arbetsskyddet gäller till tecknaren är 65 år. Du måste ha varit anställd och frisk under en viss tid innan skyddet träder i kraft.
  • Livskydd - Avlider du under tiden du har ett bolåneskydd så kommer försäkringen att lösa ut hela lånet eller delar av det enligt försäkringsvillkoren. Livskyddet gäller vanligen till 75 årsdagen.

Vem kan teckna ett bolåneskydd

Villkoren kan som vanligt skilja lite åt mellan de olika bankerna så som de alltid gör. Men allmänna krav brukar ofta vara;

  • Den som ansöker ska vara minst 18 år men inte 60 år gammal.
  • Ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Självklart ska man även ha ett bolån hos långivaren man vill teckna ett bolåneskydd.
  • Ska vara fullt arbetsför. Du måste alltså ha ett arbete och inte vara sjukskriven. Normalt måste du ha haft försäkringen i ungefär 150 dagar om du ska få ut några pengar ifall du blir uppsagd. Detta för att man inte ska kunna skaffa en försäkring när man tror att man ska bli uppsagd. Blir du skadad eller sjuk gäller det att du ska ha haft bolåneskyddet i 30 dagar.
  • Inte ha varit arbetsoförmögen under längre tid de senaste 6 månaderna.

Priset för ett bolåneskydd är svårt att säga något om på förhand. Vissa långivare tar ut en fast summa för själva skyddet. Men andra långivare tar ut en taxa beroende av vad du vill försäkra. Är det en mindre summa som du vill försäkra kan du komma undan under 100 kr per månad. Är det dock en större summa kan det kosta flera hundra kronor per månad.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.