Jag har i denna blogg för längesen tagit upp skillnaderna i bostadspriser runt om i landet. Nu har Fastighetsbyrån gjort sin årliga undersökning igen för att ta redan på priserna på olika platser.
Undersökningen går till så att Fastighetsbyrån ber sina mäklare bedöma vad en villa byggd 1980 med fem rum och kök på 140 kvm med tomt på 900 kvm skulle kosta. Villa i undersökningen är även placerad strax utanför själva stadskärnan. Alltså en standardvilla som de undersöker vad den skulle kosta.
Föga överraskande är det i Stockholm som det är allra dyrast då detta område tar 9 av platserna på topp 10. Utöver Stockholm är det bara Örgryte utanför Göteborg som tar en plats på topp 10. Allra dyrast är Äppelviken där denna villa skulle kosta 8,6 miljoner kronor. Örgryte delar plats 6:e platsen med ett antal till och där skulle det kosta 6 miljoner.
Vill man istället bo billigt ska man köpa samma villa i Hällefors eller Töreboda där det kostar 375 000 respektive 380 000 kr. Detta innebär att det nästa är 23 gånger så dyrt att köpa en bostad i det dyraste området jämfört med billigaste. Något som visar ganska klart att det är location, location, location som gäller.
Snittpriset på standardvillan har gått upp ungefär 40 000 kr sedan förra året och ligger nu på 2 266 300 kr.
Man kan välja att bo på ett billigare ställe
Nu kan man ju inte flytta helt och håller som man vill till olika ställen bara för att det är dyrt eller billigt. Men det går att spara in väldigt mycket pengar iaf på välja ställe att bo på. Själv bor jag en bit ifrån Jönköping i ett hus.
Har ungefär 25 minuter med bil in till centrum och huspriset där jag bor ligger väl på en ungefär tredjedel av vad motsvarande skulle göra i Jönköping. Åker man längre bort blir det billigare och närmare dyrare. Mycket pengar finns det utan tvekan att spara på att välja rätt ställe.
Givetvis är det inte alltid ett lätt val att göra men valet finns där. Vill jag bo i en liten lägenhet väldigt centralt, en större lägenhet i utkanten av stan eller kanske ett hus lite utanför stan? För ungefär samma pengar kan man få väldigt olika boende beroende på vart bostaden ligger.
Det finns givetvis gränser för hur långt ut eller bort från den stad man vill bo i / jobbar i / är förtjust i som man kan bo innan det blir för krångligt att ta sig dit från sitt boende, men det finns ofta också bra möjligheter att pendla. Det handlar ofta om att prioritera olika saker. Tyvärr är det långt ifrån alla som prioriterar ekonomin över andra saker.
När du känner att du har dåliga marginaler i din ekonomi och för lite pengar över varje månad, och tycker det känns jobbigt, så kan det vara ett vettigt alternativ att överväga att byta boende. Kanske ska du bara byta ner dig till ett mindre hus som är billigare, men som ligger ungefär på samma ställe.
Kanske ska du istället byta till något som är lika stort eller till och med större, men som ligger på ett billigare område. Det är ingen dum idé att se över möjligheten till detta då hemmet är platsen man spenderar mest tid tillsammans med arbetsplatsen och då kanske det faktiskt blir bättre att ha ett fint / stort hem lite längre bort från centrum.