Nu har det slutligen hänt. Efter lång tid på samma låga minusränta har Riksbanken äntligen tagit beslutet att höja reporäntan till -0,25 procent. Alltså en höjning med 0,25 procentenheter. Detta är den första höjningen i vad som på sikt kommer bli kontinuerliga höjningar med sikte på en högre normal nivå.
Vi har haft minusränta länge nu och det var tanken att vara en extrem åtgärd för att tackla ett tillfälligt problem. Dock fick räntan vara kvar på den låga nivån klart längre än man hade tänkt. På senare tid har många varit skeptiska till att vi fortfarande inte har höjt räntan igen.
Riksbanken har varit väldigt försiktiga med reporäntan och har använt den som ett verktyg för att framför allt nå en inflation på 2 procent, som varit det stora målet. Inflationen har dock varit svårflörtad och den har länge legat en bit under målet.
Senaste året har inflationen dock slutligen börjat komma upp runt 2 procent och det såg ut som att en första höjning av räntan kunde komma tidigare i år. Dock blev det lite svajigt ett tag och därför valde Riksbanken att skjuta upp höjningen av räntan tills de kände sig tryggare med detta.
Nu har alltså första höjningen ändå kommit. Den har höjts med 0,25 procentenheter till nya nivån på -0,25 procent. Det är alltså fortfarande en minusränta, men det är också startskottet på de kommande höjningarna, vilka borde flyta på framöver, om än långsamt.
Vi kan vänta oss långsamma höjningar över tid
Riksbanken visar hela tiden upp en prognos över reporäntan och den har också länge visat på en första höjning och efter det fortsatta höjningar varje år tills räntan slutligen hamnar över 1 procent. Den där prognosen har dock justerats fram och tillbaka allt eftersom läget i omvärlden har ändrats.
Det finns många faktorer som påverkar Sveriges ekonomi och inflationen. Landet går starkt men Riksbanken är framför allt oroliga för att faktorer i omvärlden ska spela in och sänka vår ekonomi. Sådant som osäkerhet runt Brexit och handelskrig mellan USA och ja, alla andra, har gjort det hela klart mer osäkert.
Det var länge osäkert om Riksbanken faktiskt skulle höja reporäntan alls vid detta möte och jag var en av dem som började bli mer skeptisk med tanke på orosmoln som hopar sig runt om i världen. Skulle man våga. Svaret blev att man faktiskt vågade, vilket var en positiv överraskning.
Enligt Riksbanken själva så kommer det förmodligen en höjning på 0,25 procentenheter under andra halvan av 2019 och efter det tänker de att det kommer två höjningar per år med lika mycket. Det innebär att vi skulle hamna på en ränta runt 0,50 procent i slutet på 2020 och närmare 1 procent i slutet på 2021.
Den här prognosen är dock aningen försiktig än den från förra penningpolitiska mötet i oktober. Räntan har överlag sänkts aningen i prognosen. Den skulle varit runt 1,23 procent enligt den gamla prognosen och går man tillbaka ytterligare en bit så finns det flera prognoser med högre räntor.
Vad innebär höjningen?
Först och främst tycker jag att höjningen innebär att handsken nu är kastad och att man ändå har satt av på spåret mot fler höjningar. Det var ett slags startskott som behövdes och nu har det ändå kommit.
Det innebär att vi har fler höjningar att vänta nu de kommande åren, även om det är ett väldigt lugnt tempo. Riksbanken är väldigt oroliga för landets och omvärldens ekonomi och de säger också att de kommer avvakta och styra höjningarna beroende på vad som händer framöver.
För oss svenskar innebär denna höjning inte så mycket just nu. Räntan är fortsatt mycket låg. Kanske några banker tar tillfället i akt att höja sina räntor, t ex på bolån, men det är inte ens säkert. På längre sikt betyder det dock högre räntor och då kommer även bankerna haka på.
På några år kommer räntorna för bolån och andra lån att gå upp en del och det är något man ska tänka på om man äger en bostad. Lånet blir dyrare och det går ut mer pengar varje månad. Om man inte har börjat spara ihop en buffert eller har goda marginaler i sin ekonomi så kan det vara värt att se över detta nu. Den som vill binda sitt bolån kan också fundera på vad som känns bäst.