Många som köper fonder, aktier och liknande har nog en eller annan gång övervägt att låna pengar för att investera dem. Det är något som både kan ha sina fördelar och nackdelar och det finns en extra risk. Är det ett bra alternativ eller något att undvika?
Det första som ska skrivas här är väl en varning.
Man ska givetvis alltid vara försiktig med att investera lånade pengar. Speciellt om man har lånat pengarna med ränta, men även om man av något skäl lyckats låna “gratis” från en familjemedlem eller liknande (eftersom lånet ju ska betalas tillbaka och en investering kan i värsta fall göra att du förlorar dina pengar).
Det är i vilket fall alltid en extra risk att investera pengar som man har lånat eftersom man både riskerar att förlora pengarna som man har investerat (detta är en grundläggande risk för alla investeringar) samt att man fortfarande har kvar amortering och räntebetalningar på lånet även om man lyckats slarva bort pengarna. Det kan slå hårt mot ekonomin om man misslyckas med sin satsning, varför man måste vara försiktig och ta rimliga risker.
Vad som krävs för att det ska fungera
För att det ens ska vara värt att överväga att låna pengar som sedan investeras, t ex i aktier eller fonder, måste framför allt ett viktigt kriterium uppfyllas. Den förväntade avkastningen på investeringen (var realistisk när du uppskattar avkastningen och inte överdrivet hoppfull) måste överstiga kostnaden för lånet.
Det är ganska enkel matte som behövs för att förstå det hela. Om du tänker dig att du ska köpa fonder för pengarna så kan man räkna med att dessa går upp i snitt 7-8 procent på ett år, om man tar vanliga indexfonder och ser till hur de har gått historiskt sett. Man kan helt klart inte räkna med att fonderna ska gå upp mer än 10 procent på ett år.
Ett lån har nästan alltid någon form av ränta och kanske andra avgifter. Ta reda på den effektiva räntan på lånet (ränta plus avgifter) och se vad det blir. Den effektiva räntan för lånet måste vara märkbart lägre än den beräknade avkastningen. Om du tror dig kunna få 8 procent avkastning på din investering och räntan på lånet är 5 procent så har du en vinstmarginal här på 3 procent årligen.
Det innebär helt enkelt att du kommer att (så länge dina fonder går upp minst så mycket som du hoppas) tjäna 3 procent mer på att äga fonderna som du köpt med dina lånade pengar än vad det kostar att ha lånet. Om avkastningen bara skulle bli 5 procent under året så skulle du gå plus minus noll. Det skulle inte bli någon vinst, för du skulle få betala lika mycket till långivaren som du tjänat på fonderna.
Varje år som du gör vinst på pengarna så blir det dock lite bättre, tack vare ränta-på-ränta effekten. När du börjar få avkastning även på din tidigare vinst så blir marginalerna större. Detta är ett av skälen till att du bör undvika att ta från dina investerade pengar när du måste betala in månatliga betalningen på lånet, då man inte vill minska sina innehav i onödan eller ta ut avkastningen. Det ä bättre att låta den jobba vidare.
Vad ska man ta för lån?
Avkastningen ska vara större än kostnaden för lånet, det är grundtanken. Därför bör givetvis också lånet vara så billigt som möjligt. Den bästa typen av lån att använda till investeringar är alltså billiga lån och där sticker i princip två lån ut. Det är studielån och bolån. Ett privatlån är nästa alternativ men för att det ska gå måste man ha ett billigt privatlån och en investering med en stabil högre avkastning.
Studielån
Studielånen kan man givetvis inte använda till investeringar hur som helst eftersom man för det första måste studera för att kunna få ett sådant lån och dessutom så är det troligt att man behöver en hel del av de pengarna under studietiden. Men för en del finns det möjlighet, om man vill börja investera när man är lite yngre och har låga utgifter.
Om man t ex bor hemma eller på något vis kan hålla nere sina kostnader när man studerar, samt är sparsam i övrigt, så kan man ta studielån även om man egentligen inte behöver det och investera ganska mycket av pengarna i t ex aktier eller fonder. Det finns så klart alltid en risk med detta men om man vet vad man gör och är lite försiktig så kan det vara ett sätt att få en stark ekonomisk start i livet.
Bolån
Bolånet är det andra bättre alternativet, eftersom räntan här just nu ligger på runt 1,5 procent. Detta kan jämföras med privatlån där räntan oftast ligger 5 procent som minst och upp mot 10 procent i många fall. Kan man få låga 1,5 procent i ränta på lånet så kan man oftast slå det med sin avkastning även om man har ett sämre år.
År 2020 var ett väldigt turbulent börsår men även i år har Stockholmsbörsen gått plus nästan 6 procent. Och alla duktiga börshajar har haft ett riktigt super-år i år eftersom många av dem kunde sälja av en del innan raset och sedan köpa ordentligt i dippen. Man ska givetvis inte jämföra sig med dessa duktiga personer som vanlig sparare, men poängen är att det är relativt lätt att slå 1,5 procent även om man inte är så insatt.
Även bolån har såklart sina begränsningar eftersom man måste ha en bostad att belåna. Man kan inte köpa en bostad med målet att få pengar till en investering utan det handlar i så fall om att man redan äger en bostad och väljer att belåna den. För att det ska funka måste det finnas utrymme att belåna den, vilket innebär att bostaden måste ha en lägre belåningsgrad än 85 procent.
Privatlån
Ett privatlån går givetvis också bra för det här ändamålet men är lite mer tveksamt helt enkelt eftersom det är dyrare. Räntan på ett privatlån är individuell och sätts beroende på hur mycket man lånar och hur länge, samt beroende på ens ekonomiska förutsättningar. Den som har ett högt kreditbetyg och hög inkomst osv kan få lägre ränta än någon som räknas som en högre risk för långivaren.
Även de billigaste privatlånen är dock ganska mycket dyrare än ett bolån. Det är svårt att hitta ett privatlån med lägre ränta än runt 5 procent och för att få en så bra ränta måste man också ha bra förutsättningar. Det kanske är mer rimligt att tro att man kan få runt 8 procent i ränta.
Detta skulle innebära en ränta som ligger på samma nivå som avkastningen på vanliga indexfonder och därmed blir det inte direkt lönsamt att ta ett privatlån för att investera i sådana. Man ska i så fall ha en investering där man känner sig trygg i att kunna få en avkastning som är en bit högre än så, men som samtidigt inte är för riskabel.
Det gäller givetvis att man kollar runt efter bästa möjliga lånet och den lägsta möjliga räntan om man ska överväga ett privatlån för investering. Eftersom detta är det enda av lånen som jag har tagit upp där man kan låna utan att några speciella krav eller begränsningar så är detta den enda typ av lån som vem som helst kan få, men då ska det också vara ett bra lån.
Bäst är att jämföra privatlån på något vis, t ex att ansöka om privatlån hos en låneförmedlare, där man kan få erbjudanden från ett antal olika banker och långivare och välja den med lägst ränta. Hittar du inte ett lån med tillräckligt attraktiv ränta så är det förmodligen bättre att inte låna pengar till investering, eftersom det då förmodligen inte går ihop. Marginalerna måste vara stora nog för att risken ska vara värd att ta.