Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Belåningsgrad

Belåningsgrad - Detta är hur mycket man har belånat sin bostad i förhållande till dess värde eller pris. Du kan som mest få en belåningsgrad på 85 procent på ditt bolån nu för tiden, sedan regler införts som reglerar detta.

Om du har 85 procent belåningsgrad så måste du ta resterande 15 procent kontant (det kan gå att ta ett vanligt privatlån för att täcka kontantinsatsen, men detta är dyrare). Du kan välja att belåna mindre del av bostaden om du betalar mer kontant och på så vis få en lägre belåningsgrad.

Du får också en lägre belåningsgrad med tiden när du amorterar på ditt bolån. Den kanske är 85 procent när du först skaffar ditt bolån men efter ett antal år kan den vara nere på t ex 75 procent.

På senare tid har det dykt upp flera amorteringskrav på bolån och dessa styrs delvis av just belåningsgraden. T ex måste du amortera minst 2 procent årligen tills du kommit ner i 70 procent belåningsgrad och sedan minst 1 procent årligen tills du når 50 procent.

Vill du veta hur det fungerar med belåningsgrad på en bostad är ett tips att du besöker vår specialsida om just belåningsgrad.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt bolån

Vi jämför bolån från många banker och långivare. Kolla in senaste bolåneräntorna i vår jämförelse nu.