Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering är något man ska ta på största allvar. Betydelsen av detta är nämligen att en person har så stora skulder att den inte klarar av att återbetala dessa. Då kan Kronofogden gå in och godkänna en ansökan som betyder att dessa skulder helt eller delvis blir befriade från återbetalning.

Nu låter detta kanske väldigt bra med det är inte så enkelt att få skuldsanering. Är det t ex så att man har stora skulder men Kronofogden anser att dessa ska kunna återbetalas då kommer en sanering inte att godkännas. Skuldsanering ska man inte se som något mål utan detta är sista utvägen. En person som får en skuldsanering godkänd får även räkna med att elva på existensminimum i fem år vilket kan vara mycket tufft.

Grundläggande krav för skuldsanering

Om det ska finnas en chans att Kronofogden ska godkänna en ansökan om skuldsanering krävs det att man uppfyller ett antal olika villkor. De mest grundläggande av dessa kan du läsa här nedan.

  • Skulderna ska vara så stora att det inte finns någon möjlighet att återbetala dessa på många år.
  • Huvuddelen av skulderna bör vara flera år gamla. Har man nya skulder blir det svårt att få en ansökan godtagen.
  • Ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Får inte ha ett pågående näringsförbud.
  • Den ansökande måste själv ha seriöst försökt att klara av de ekonomiska problemen.

En chans

En annan sak som det är bra att ha koll på är att skuldsanering är något man normalt bara kan få en gång i livet. I princip får man en chans och tar man inte denna anses det som att man inte har rätt till flera chanser.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst