Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Prioritera bland skulderna

Tidigare på denna sajt har du kunnat läsa att det är väldigt viktigt att skaffa sig en överblick över sina skulder och den nuvarande ekonomiska situationen. Har man väl gjort detta är det dags att gå vidare och börja att prioritera vart pengarna ska gå.

Det allra första man ska prioritera är att lägga undan tillräckligt mycket pengar för att klara av det dagliga uppehället. Detta innebär pengar till bostaden och mat. Efter detta är det dags att lägga undan pengar till hushållskostnader, barnomsorg, resor till jobb, A-kassa. Sedan kommer saker som el, telefon och hemförsäkring

Hyra och månadsavgift

Bor man i en lägenhet eller bostadsrätt är det stor risk att man kan bli vräkt ifall pengar till hyran och andra bostadskostnader inte kommer in i tid. Det är enligt den svenska lagen möjligt att säga upp någons hyresavtal om pengarna inte kommer in inom en vecka (Jordabalken 12 kap 42 §). För en bostadsrätt är reglerna ännu hårdare (Bostadsrättslagen 7 kap 18 §).

Skulle det vara så att du sedan klarar av att betala hyran inom tre veckor kommer du att få behålla lägenheten. Är det en hyresrätt är motsvarande tid bara 12 dagar. Eftersom detta inte är någon längre tid är det viktigt att sköta sina betalningar så gott som det går.

Är man husägare är det viktigt att sköta betalningarna av ett eventuellt huslån då det annars finns risk att banken säljer huset som betalning för detta lån. Det är alltså ganska uppenbart att betalningar till boendet är högt prioriterade.

Borgenslån

Finns det lån där någon har gått in som borgensman är detta lån som inte ska prioriteras. Detta då detta är ett lån som har tagits med villkoret att en annan person ska täcka upp ifall det blir svårt med ekonomin. Andra fordringsägare kommer inte att godta att återbetalningar av denna typ av lån görs istället för att de får sina pengar.

Sen kan detta vara jobbigt då det blir någon annan person som får tar det ekonomiska ansvaret när det inte är denna person som har problem. Men även om det är jobbigt så är det något som måste göras.

Automatiska överföringar

Att betala räkningar via Autogiro är mycket smidigt i de allra flesta fallen. Men ifall det inte finns pengar så det räcker i slutet av varje månad är detta något man bör sluta med. Det blir då lättare att fördela pengar till det som är viktigast.

Övertrasserade krediter

Finns det krediter som är övertrasserade är det i bankens fulla rätt att ta pengar för dessa skulder direkt när det kommer in inkomster på kontot. Det finns då en risk att pengarna som blir kvar inte kommer att räcka för att betala uppehållet. Se därför till att ta ett snack med banken för att tillsammans försöka att hitta en betalningsplan som ni bägge är nöjda med.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst