Här hittar du en del vanliga frågor om privatlån. Hur det funkar att låna, räntor, avgifter och en del annat.
Vad krävs för att få ta ett privatlån?
Eftersom privatlån ofta är av ganska stor valör kan kraven vara ganska högt ställda. Minimum är alltid att du är myndig och boende här i Sverige. I vissa fall krävs att du uppnått en lite högre ålder, t ex 20 men kanske även äldre än så.
Det finns också vanligen ett krav på en stabil inkomst som brukar ligga på runt 120 000 kr per år. Exakta gränsen för inkomst kan variera mellan t ex 100 000 kr och 150 000 kr. I vissa fall måste det finnas en fast inkomst och i andra fall räcker det om du uppnått en viss minsta inkomst under ett år.
Betalningsanmärkningar kan ofta ställa till problem för en låntagare. Dock finns det åtminstone några långivare som accepterar ansökningar från personer med anmärkningar. Det är klart mer ovanligt just för privatlån att anmärkningar godkänns eftersom det signalerar en sämre ekonomi. Därför är det huvudsakligen lån av lite lägre belopp som brukar vara möjligt.
Hur mycket går det att låna?
Ett privatlån utan säkerhet brukar ligga någonstans mellan 10 000 – 350 000 kr. De stora bankerna erbjuder lånesummor inom hela denna ram men det finns också en del långivare som bara erbjuder lite mindre privatlån, t ex upp till cirka 50 000 kr. Det har också på senare tid kommit en del aktörer som erbjuder små blancolån vilka brukar ligga på 1000 – 30 000 kr.
Hur länge får man låna pengar?
Det är ganska fritt att välja mellan återbetalningstider på 1 – 12 år hos de stora bankerna. De instituten som har inriktat sig på mindre privatlån erbjuder ofta återbetalningstider på max 5 år. Det du ska tänka på är dock att din ekonomi kan påverka hur länge du får låna. Ifall du vill ha längre återbetalningstid ska du gärna ha en stabil ekonomi och visa att du kan återbetala lånet utan problem. I annat fall kan långivaren erbjuda ett lån med kortare löptid.
Vilken typ av ränta gäller för privatlån / blancolån?
Det är normalt rörlig ränta som gäller för privatlån. Med den rörliga räntan har du flexibilitet i ditt lån och du kan t ex betala in extra pengar när som helst utan att det är några avgifter.
Går det att göra extra amorteringar?
För ett privatlån kan du alltid göra extra amorteringar utan någon straffavgift. Du kan betala in hela lånet i förtid ifall du vill det eller betala in lite extra mycket en viss månad. På detta vis kan du minska det kvarvarande lånet när du nu har råd och vill, vilket gör att du även kan få ner dina räntekostnader. Ifall du har dyra lån är det rekommenderat att betala av dem så snabbt du kan.
Hur funkar det att samla sina lån?
Att ”samla lånen” är något som har blivit populärt på senare tid och det handlar om att ta ett enda stort lån med låg ränta för att betala av flera mindre lån med hög ränta, som kostar mycket varje månad. Genom att bara ha ett enda lån med låg ränta sparar du ofta mycket pengar varje månad och det är dessutom smidigare att ha ett enda lån att betala av på.
De typer av lån som passar sig att ta när man vill samla dyra lån och krediter är antingen ett privatlån eller ett lån med sin bostad som säkerhet, ifall det finns utrymme att belåna den ytterligare. Ett bolån är allra billigast men ett privatlån kan också funka bra så länge du får en bra ränta.
De pengarna du får från ditt nya lån ska gå oavkortat till att betala av dina gamla dyra lån helt. Börja med det allra dyraste (som kostar dig mest varje månad) och ta beta sedan av så många du kan. Till slut har du förhoppningsvis bara ett lån kvar och det är ditt nya billigare lån.
Behövs det någon säkerhet för ett privatlån?
Privatlån eller blancolån som det också kallas är ett lån helt utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver lämna något (som hus eller bil) i säkerhet för lånet. Du kan använda pengarna till vad du vill, t ex en resa, renovering, kläder, en moped eller ett bröllop. Långivaren säger inget om detta.
Hur funkar en medlåntagare vid privatlån?
En medlåntagare är någon som tar lånet tillsammans med dig och som har lika mycket ansvar för att lånet betalas som du själv har. Om du inte kan betala på lånet kan långivaren bara vända sig till med låntagaren istället.
Vanligast är att familjemedlemmar, make eller maka eller personer som du står väldigt nära blir medlåntagare. Den som funderar på hjälpa någon att ta ett lån genom att vara medlåntagare ska alltid fundera på ifall låntagarens ekonomi är i sin ordning och ifall man litar på personen då det kan finnas en risk att man själv får betala tillbaka.
Privatlån jämfört med mikrolån?
I grund och botten kan man säga att ett mikrolån är ett privatlån eftersom det är ett lån utan någon säkerhet. Skillnaden ligger i att mikrolån vanligen är små belopp och att löptiden är kortare – t ex 30, 60 eller 90 dagar. Ett vanligt privatlån har alltid en löptid på minst 1 år.
Det finns små privatlån, på t ex 10 000 kr och det finns även stora mikrolån som ligger på 10 000 kr och då har man ett val. Ett vanligt privatlån är normalt billigare och du lånar då under minst ett år, vilket ger dig gott om tid att återbetala och inte så mycket att betala per månad. För mikrolån ska du då vanligen betala allt inom 90 dagar.
Det finns inga direkta fördelar med mikrolån i detta läge utom att det kan tänkas gå aningen snabbare att få sina pengar utbetalda ifall man blir godkänd. Detta är dock en ganska dålig kriterie att välja lån efter.