Vid ett vanligt bostadslån står huset som säkerhet vilket är svårt ifall man ska bygga ett hus då det ännu inte finns något att använda som säkerhet. Eftersom kostnaderna för att bygga ett hus är så pass höga måste ju dock de allra flesta låna pengar för att ha en chans att klara av kostnaderna. Det är här som ett byggnadskreditiv kommer in i bilden. Byggnadskreditiv kan även kallas för andra saker som t ex byggnadslån även om byggnadslån till stor del är en liten annan typ av lån.
Det är nämligen ett lån som man tar under själva byggnaden av ett hus. Pengarna betalas sedan ut löpande under byggnationen när olika saker som tomt, grund osv ska betalas. Skulle det sedan visa sig t ex att bygget blir lite billigare än det var tänkt så kommer du inte behöva betala någon extra ränta. För till skillnad från andra lån bestämmer du inte en summa från början som du tar ut utan pengarna tas bara ut vid behov (upp till en maxgräns) vilket kan innebära att lånet blir mindre.
För att få ett lån av detta slag krävs det att du visar upp ritningar, budgeterade kostnader, vem som ska bygga osv för långivaren. De kommer då att ta ett beslut ifall det är ett ekonomiskt försvarbart bygge eller ej. Alltså är det viktigt att ha gjort ett ordentligt planeringsjobb innan lån söks. Hur mycket pengar du kan få låna styrs del av det väntade värdet på bostaden och sedan som alltid hur din egna ekonomiska situation ser ut. Detta avgörs efter det att en kreditprövning utförts.
Efter det att bygget sedan är klart ska bostaden besiktigas och sedan försäkras. När detta är gjort tas pantbrev ut på bostaden och man omvandlar byggnadskreditivet till ett vanligt bolån istället. Vilket är fördelaktigt för dig då kostnaden för ett bolån normalt är lägre än för ett byggnadskreditiv.
Att hitta någon långivare som erbjuder byggnadskreditiv ska inte vara några stora problem om du bara har en ordnad ekonomi. De allra flesta som erbjuder bolån erbjuder även sina kunder att ta ett byggnadskreditiv vilket innebär att de stora bankerna t ex är bra ställen att kolla upp.