Ska du bygga eller köpa ett hus är det viktigt att veta vad bolåneräntorna ligger på och hur de kommer att påverka ditt köp.
Skiljer det kraftigt kommer det nämligen att påverka mycket hur stora räntekostnader blir för lånet. När du planerar är det också viktigt att hålla koll på de olika viktiga begrepp som finns. Vi ska här ta upp några av dessa.
Vill du hitta bolåneräntorna för ett antal av bankerna som erbjuder denna form av lån kan du göra det här på Alltomlån. Besök då vår sida där vi jämför bolån. Där jämför vi räntorna från alla de stora långivarna som agerar på den svenska marknaden.
Begrepp att hålla koll på
Har du koll på dessa begrepp om ränta kommer det att innebära att du får större möjligheter att ta ett korrekt beslut när du lånar pengar till en bostad. Genom att ta det bästa beslutet som du kan kommer du troligen att kunna spara pengar. Du kan iaf känna dig trygg med att veta varför du har ditt lån på ett visst vis och vad det innebär.
Rörlig ränta
Bankerna har olika räntetyper som du kan välja mellan. Rörlig ränta innebär att du i förväg inte kommer att veta vilken nivå din bolåneränta kommer att ha under hela tiden som du har pengarna lånade. Vanligtvis ligger räntan bara fast under en period på tre månader. Vilket gör att den rörliga räntan också faktiskt är en bunden ränta bara att det är under så kort tid att man väljer att kalla de för rörlig ränta.
Fördelen med rörlig ränta är att det vanligtvis blir klart mycket billigare än bunden ränta. Detta då långivaren inte behöver ha lika stor säkerhetsmarginal då räntan kommer att ändra sig ganska snart oavsett. Nackdelarna är att ifall räntorna skulle öka väldigt kraftigt så kan det bli dyrare (historiskt är rörlig ränta billigare)och att du får svårare att planera din ekonomi då du ju inte vet exakt hur mycket du får betala i framtiden.
Detta gör att rörlig ränta normalt passar bättre för de som har lite större marginalen i sin ekonomi. Man kan säga att man ska ha rörlig ränta ifall man har råd att ha det. Vilket innebär att ekonomin måste vara så pass stark att den klarar av negativa ränteförändringar.
Bunden ränta
Tvärtom den rörliga räntan så är den bundna ränta fast under bindningstiden. Du väljer själv under hur lång tid du binder räntan ( mellan 1 – 10 år). Under denna tiden ligger alltså räntan helt fast, även om den rörliga räntan skulle gå upp med flera procent och därmed bli dyrare än den bundna du redan har.
Fördelen med bunden ränta är att det blir enkelt att planera sin ekonomi under bindningstiden. Att du kan känna dig trygg i vetskapen att bolåneräntan på ditt lån inte ändras oavsett vad som händer. Nackdelen är att det oftast är dyrare med en bunden bolåneränta. Vilket gör att bunden ränta passar bäst för de som har lite mindre marginalen och inte skulle klara av en kraftig uppgång av räntorna. Då är det bättre att betala lite mer men få en större trygghet.
Effektiv ränta
När du jämför priser från olika långivare är det väldigt bra att kolla vad den effektiva räntan ligger på. Detta är nämligen den ränta som man räknar ut om man räknar på alla kostnader som hänger med ett lån. I den effektiva räntan ingår alltså inte bara den vanliga räntan utan även saker som aviavgifter, uppläggningsavgifter och alla andra tänkbara kostnader.
Både bunden och rörlig ränta
En sak som är viktig att veta är att det inte finns något som säger att hela bolånet måste vara antingen bundet eller rörligt. Utan du kan dela upp det på flera olika delar. Kanske vill du ha halva lånet som rörlig, en fjärdedel bundet på fem år och sista delen bunden under två år.
Oavsett vilken kombination som du vill ha så går det utan problem att fixa till det. Det är bara att prata med långivaren så fixar man till det.