Vad är en negativ intäkt egentligen? Det låter som att det skulle vara en utgift men det som menas är i detta fall en intäkt som bolaget får på ett lite tråkigt sätt. Mer specifikt handlar det nu om olika typer av förseningsavgifter som folk får betala när de inte betalar fakturor och liknande i tid.
Klarna säger nu att de vill försöka minska intäkterna från denna typ av saker och ett av stegen de ska ta är att förlänga betalningstiden för fakturorna från 14 dagar till 30 dagar. Detta säger de själva bör göra en hel del för att få bort en del av dem som inte lyckas betala i tid och därmed drar på sig förseningsavgifter.
Tydligen ska det gå att få bort ungefär en tredjedel av de som idag får påminnelser genom att förlänga till 30 dagars betalningstid. Förutom att folk slipper betala förseningsavgifter så minskar det även antalet ärenden som går vidare till inkasso.
Just nu verkar ungefär fem procent av de som kör på faktura få en påminnelse om betalning. Detta är inte jättemycket men tydligen mer än vad Klarna själva skulle vilja. De säger att denna procentsiffra har minskat flera år i rad nu men att de ändå inte är helt nöjda med dagens nivå.
Andra sätt att minska missade betalningar
De har tidigare jobbat med en del andra metoder för att få folk att betala i tid. T ex har de jobbat med sin app för att göra det smidigare att betala. De säger själva redan 2019 att antalet personer som missade betalningar har halverats för app-användare.
Man kan i appen t ex lägga in om automatiska betalningar samt att man kan få push-notifikationer om att man behöver betala. Något som är nytt för 2021 är att det kommer mobilspel till appen. Det låter lite konstigt men det finns en tanke bakom.
Det är nämligen så att man får tillgång till en rad olika spel när man har betalat allt som finns att betala. När allt är fixat så kan man spela dessa spel fritt, vilket är tänkt ska leda till lite extra motivation att fixa sina betalningar och slutligen till större ekonomiskt ansvarstagande.
Klarna bryr sig om kunden?
Är det helt enkelt så att Klarna är ett bolag som bryr sig väldigt mycket om sina kunder och därmed försöker få dem att inte betala in extra pengar i form av förseningsavgifter och påminnelseavgifter? Nja, på ett vis kanske men det finns givetvis mer bakom.
Klara säger själva att de vill minska de negativa intäkterna, vilket är påminnelseavgifter och liknande. Onödiga avgifter som folk inte hade behövt betala. Avgifter som de inte gillar och blir sura över att tvingas betala. Det är nog få som blir glada när det dyker upp en förseningsavgift som är helt onödig och som hade kunnat undvikas.
En del av det hela är säkert att Klarna vill att folk ska behöva punga ut mindre pengar men i princip allt som företag gör handlar i slutändan om att de ska tjäna på det. I detta fall handlar det om att bygga på sin image och att visa att man bryr sig om sina kunder.
Klarna säger själva att det viktigaste de har är nöjda kunder och att de vill bygga upp sitt varumärke långsiktigt, där folk uppskattar deras tjänst. Hållbarhet är ett riktigt modeord nu och företagen slåss om vem som kan göra mest och bäst hållbarhetsarbete.
Bra att stora bolag går åt rätt håll
Det är tyvärr ganska många långivare och kreditgivare som räknar med att tjäna pengar på t ex förseningsavgifter och liknande. Där det är en del av intäkterna som de i princip vill ha eftersom man tjänar ganska bra på detta. Det är inte bästa sättet att se på sina kunder och det är ju skönt att stora bolag som Klarna jobbar på att komma bort från det.
Att införa 30-dagars faktura tror jag dock handlar om klart mer än att bara minska antalet kunder som inte betalar i tid. 30 dagar är något som folk har efterfrågat, då 14 dagar är lite kort tid. Många som handlar på faktura gör det för att hinna få hem sin beställning innan de ska betala, så att de kan kontrollera att allt är ok. I vissa fall tar dock en leverans längre tid än 14 dagar.
30 dagar tror jag lockar många klart mer och gör folk mer nöjda. Nöjda kunder är vad Klarna vill ha och på sikt givetvis även klart fler kunder. Även om det kanske blir färre “negativa” intäkter på kort sikt så hoppas de på fler kunder på längre sikt, vilket blir en vinst totalt.