När man tar ett bolån har man val hur man vill göra med räntan. Antingen har man en ränta som är fast eller har man en ränta som är rörlig. Här kan du läsa vad det innebär att ha en fast ränta.
Väljer du att ha en fast ränta innebär det att räntan under hela tiden den är bunden inte kommer att ändra sig. Alltså om du har en fast ränta på 2 % i 3 år innebär det att det inte spelar någon roll om så räntan skulle gå upp 5 % för du har din fast ränta under hela tiden.
När bindningstiden på din fasta ränta har gått ut är det sedan dags att omförhandla lånet. Du kan då välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta igen. Givetvis ska man tänka på att om reporäntan och den rörliga räntan ligger på 5 % när bindningstiden är slut så kommer man att få en rejäl räntehöjning från de 2 % man hade tidigare, eftersom man kommer att få en ränta utifrån dagens ränteläge.
De olika bindningsalternativen som du vanligtvis har att välja på är 1, 2, 3, 4, 5 och 10 år. Du kan välja vilket alternativ som du vill.
Vad är bäst rörlig eller fast ränta?
Det går inte att säga vad som är rätt eller fel. Men enkelt kan man säga så att en fast ränta ofta blir lite högre än vad den rörliga räntan är för tillfället. Men eftersom den är rörlig så vet du ju inte om den kommer att gå upp eller ner. Går den ner blir lånet billigare men om den går upp blir lånet dyrare. Har du en fast ränta vet du hela tiden hur dyrt lånet blir.
Att ha en fast ränta handlar oftast inte om att få det billigaste alternativet utan mer att få ett tryggt alternativ, där man alltid vet vad man ska betala. Man behöver inte oroa sig för justeringar av räntan osv. Men för denna trygghet kan man få betala aningen extra. Det kan vara ett alternativ för folk med små marginaler, för att veta att man klarar betalningarna.
Värt att tänka på är att om man binder räntan så blir det lite krångligare om man ska byta bank eller byta bostad osv mitt under bindningstiden då man måste lösa lånet i förtid. Det kan innebära extra avgifter, vilket man ju gärna vill slippa.
Det ska också sägas att man inte behöver ha ett lån som enbart har fast eller rörlig ränta. Man kan nämligen dela upp lånet i olika delar.
Du får helt enkelt fundera på vad du tror passar bäst för din ekonomi.