Kassabok
Om du för en detaljerad kassabok över vart dina matpengar går till kommer du snabbt att få en bra överblick. Denna kan sedan användas för att hitta ställen att dra ner på kostnaderna.
Se till att även föra in saker som godis, fika, chips osv i denna kassabok. Även om de ofta inte kostar så mycket varje gång du köper dem kan det totalt bli ganska mycket pengar.
När du har fört in alla matkostnaderna i kassaboken är det dags för dig att ta ett beslut. Kanske kommer du då fram till att du totalt spenderar för mycket pengar på mat och måste dra ner på det hela. Då får du hitta ställen att spara in på. Sen kanske det är att köpa lite billigare alternativ men fortfarande ta en fika på stan med dina vänner.
Hur du prioriterar är helt din sak det viktiga är att kostnaderna totalt hamnar på en lagom nivå. Har du tur upptäcker du att pengarna som läggs varje månad på mat är väldigt låga om något och att du därför kan öka dem ifall du önskar.
Kasta inte mat
Det allra dyraste du kan göra är att slänga mat. Det är exakt samma sak som att gå till en butiksägare och ge dem lite pengar och sedan gå ifrån butiken utan att ta med dig något. Visst är det en liten skillnad och det är att du även måste släpa hem på något som du inte använder och sedan även ta hand om det efteråt. Att kasta pengar i sjön är det iaf utan tvekan.
Försök istället att vara lite smart för att undvika att kasta saker. Vissa varor och rätter kan t ex enkelt frysas in för att tinas upp vid ett passande tillfälle. Skulle det vara så att du får lite grädde eller något annat över när du lagar till en rätt kan du ju även slänga i detta när något annat tillagas. Eller om du har lagat pizza och får lite tomatsås över passar detta ju perfekt att använda i en köttfärssås.
Får du bara en halv portion över så spara denna. För det är ju inte alltid så att man är jättehungrig och då kan det passa in med lite mindre mat. Eller så kombinerar du ihop två olika halvportioner till en middag. Ett annat alternativ är att dryga ut den mindre portionen. Att t ex ta några smörgåsar också gör måltiden större.
Köp när det är som billigast
Varor kostar olika mycket vid olika tidpunkter. Detta gäller både för säsongsvaror och andra som inte är beroende av tid på året. Säsongsvarorna blir självklart billigare under tiden då det finns många att tillgå. Ta jordgubbar som exempel som faktiskt går att köpa året om men under vintern kommer de från något varmare land och kostar mycket mer.
Sedan är det ju även så att butikerna ofta har extrapris på olika produkter. Saker som man använder ofta och som går bra att frysa är då perfekta att köpa i stora mängder när det är billigt. Tar man köttfärs som exempel kommer det ofta erbjudanden om att köpa för runt halva priset. Köper man då några kilo och fryser in går det att spara en cirka 100 kr på ett sådant inköp jämfört med att köpa små packet många gånger.
Se därför till att ta som vana att kolla igenom reklambladen som matbutikerna skickar ut varje vecka. Bunkra sedan upp med saker som de har billiga för tillfället. Viktigt är bara att komma ihåg att inte köpa saker bara för att de är billiga. Brukar du aldrig t ex köpa kyckling så ska du ju heller inte göra det bara för att det är extrapris.
Köp storpack
En stor faktor på priset per portion när man lagar mat som man ofta inte tänker på är storleken på packeten. Köper du t ex 300 g falukorv kommer kilopriset normalt att vara mycket högre än ifall du köper en falukorv från samma tillverkare på 1 kg. Tänk därför på detta när du handlar mat. Ska du t ex göra någon mat med falukorv är det mer ekonomiskt att köpa en större bit och sedan frysa in det som inte går åt.
Handla i rätt butik
Priserna på mat skiljer kraftigt mellan olika butiker. Här är det ofta inte vilken kedja som är det viktigaste då de flesta har billiga butiker. Ofta är det storleken och vad butiken ligger som avgör prisnivåerna.
Att gå och köpa mat i den mindre kvartersbutiken är mycket dyrare än att besöka stormarknaden. För att inte tala om hur mycket mer det kostar att köpa den maten som t ex finns på mackar.
Vill du spara pengar ska alltså så mycket som möjligt handlas på stormarknaderna. Sen kan det vara så att du inte trivs med att handla mat i de riktiga lågprisbutikerna. Då kan du ju istället handla vissa saker där som mjölk, konserver, hushållpapper osv. Andra saker som kött, grönsaker och specialvaror kan du då även om de kostar lite mer köpa på ett annat ställe.
Välj fabrikat
I de större butikerna finns det ofta flera olika alternativ när det gäller märke för en viss typ av produkt. Det är vanligt att det finns ett riktigt lågprisalternativ, ett som ligger någonstans i mitten och minst ett som kostar mer och kanske håller högre kvalitet. För man ska har klart sig att det inte alls måste vara så att det dyrare alternativet är bättre.
Tipset för dig som vill spara pengar är att testa dig fram. Förslaget är att du helt enkelt testar att köpa det billigaste alternativet av en viss produkt. Upptäcker du då att det fungerar bra även om priset är lågt så kan du i framtiden spara in pengar. Upptäcker du att smaken inte alls är som du önskar vet du ju detta till nästa gång och köper då istället ett dyrare alternativ.
Matlåda
Här kommer ytterligare ett av de där allra vanligaste tipsen som man brukar kunna läsa och det är att ta med sig matlåda till jobbet. Jobbar du fem dagar varje vecka äter du säkert lunch även lika många dagar. Att gå ut och äta för mellan 70 – 100 kr per dag skulle då kosta upp mot 500 kr i veckan. Lagar du då egen mat och tar med så kommer priset att bli mycket lägre. Räknar du 20 kr per matlåda (vilket är ganska högt räknat) skulle det totalt kosta 100 kr per vecka.
Jobbar du 46 veckor per år och lägger ut 500 kr i veckan blir detta en total kostnad på 23 000 kr. Äter du istället medtagen matlåda för 100 kr i veckan blir detta totalt 4 600 kr på ett år. Alltså en besparing på 18 400 kr.
Spara pengar är bra i sig men man ska inte gå till överdrift för det. Att gå ut och äta någon gång då och då blir inte så farligt ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är att göra det ofta som blir dyrt. Sedan om man önskar går det ju att spara mycket mer pengar på den eget lagade maten. 20 kr per portion är ganska högt räknat. Äter du t ex väldigt enkelt i form av lite pasta med kött bullar och någon morot till kommer detta inte kosta i närheten av 20 kr per portion.
Att göra en matlåda
Det kan ofta kännas jobbigt att göra en massa extra mat för att ta med sig till jobbet. Är man dock lite smart går detta att förenkla väldigt mycket.
Laga mycket – Att laga mat för 4 personer är inte mycket mer ansträngande än att laga mat för 2 personer. Ha därför som vana att laga lite större mängder av den mat som går att spara i kylen eller frysen för att sedan enkelt åka ner i en matlåda till jobbet. På detta sätt kan man bygga upp ett litet förråd av matlådor som man tar med sig till jobbet.
Laga mat på helgen – Det är inte säkert att man äter så mycket mat på vardagarna då kroppen kan vara trött efter en dags arbete. Ett tips för dig som då vill laga matlådor är att ta lite tid på helgen och laga till mat som kan ätas i veckan. Ta någon timme på t ex söndagseftermiddagen och laga till några olika måltider som sedan äts under veckan.
Storköksmetoden – Tidigare skrev vi att det inte var speciellt mycket mer ansträngande att laga mat till 4 personer än vad det var att laga till 2 personer. Detta är ett tips som tar detta i beaktning. Tanken är här att du vid ett tillfälle tar och lagar mycket stora mängder av några måltider.
Exempelvis lagar du lasagne, pizza, kalops, pannkakor och köttfärssås samtidigt. Tanken är även att du ska laga stora mängder av varje måltid. Gör du 8 portioner av varje sak skulle du potentiellt kunna frysa in mat så att det räcker till luncher under 2 månader.
Kanske tröttnar du på något du lagat och då går det ju att ersätta med något annat och istället vänta någon vecka med det du inte är så sugen på. Tanken är att du lägger ner några timmar vid ett tillfälle och därmed får mat så att det räcker under en lång period.