Vi går mot ett samhälle där kontanter inte längre alls spelar så stor roll då det är betalningar via Internetbank och olika typer av kort som till stor del har tagit över det hela. Dock är det inte gratis för företagen som tar emot betalningar via kort på samma vis som det inte är gratis med kontantbetalningar. Detta har gjort att företagen måste ta ut pengar på andra sätt för att det ska fungera ekonomiskt. En sätt är då att ha olika avgifter på de olika typerna av kort.
En sak som man först av allt ska göra klart är att det skiljer ganska ordentligt mellan olika utgivare när det kommer till avgifter. Många har valt att gå olika vägar som innebär att de t ex inte har någon årsavgift men istället tar ut pengar för andra saker.
Bankomat
Även om vi numera inte använder kontanter lika ofta så finns det fortfarande tillfällen då det helt enkelt passar bättre med lösa pengar. Uttag i bankomater är därför något vi gör ganska ofta. När det gäller att ta ut pengar via ett bankkort så kostar detta vanligen inget ifall uttaget görs här i Sverige. Om du har ett kreditkort kan det vara allt från gratis till att det kostar en viss procent av uttaget. Exempel är att det kostar 3 % vilket är 15 kr ifall 500 kronor plockas ut. Dock finns det då ofta en regel som säger att minsta kostnaden för ett uttag är 35 kr eller mer.
Om pengar plockas ut utomlands gäller det ofta att det kostar pengar. Det kan då vara frågan om en viss kostnad per uttag som för uttagen i Sverige men det kan även tillkomma ett påslag för valutaväxlingen. Har du ett bankkort så är det normalt gratis att ta ut pengar utomlands förutsatt att du befinner dig i ett EMU-land och tar ut pengar i Euro.
Ett tips är att inte ta små summor åt gången ifall du har ett kort där det kostar pengar med uttag. Om din avgift är 3 % och minikostnaden är 35 kr måste du plocka ut 1 200 kr för att komma över den minsta avgiften. Därför är det bättre att göra ett stort uttag än flera mindre.
Avgifter i butiker
Även om det sedan 2004 är förbjudet att ta ut avgifter i butiker och restauranger vid kortköp finns det fortfarande butiker som gör just detta. Det brukar då handla om mindre butiker och ibland kan de ta ut en extra avgift bara vid mindre avgifter.
Händer detta dig kan du anmäla denna butik och då kanske få tillbaka pengarna. De har begått ett avtalsbrott och detta kan leda fram till att de faktiskt inte får ta betalat via kort i framtiden ifall de inte följer reglerna. Anmäler du måste du kunna visa på ett kvitto att det har tillkommit en extra avgift som just är denna. Bäst kanske är att istället snacka med butiken och får dem att ta bort denna avgift då den ju inte är tillåten.
Anledningen att butiker tror sig behöva ta ut denna avgift är kostanden som de sedan har för själva köpet. Transaktionerna är inte gratis för dem men det är det heller inte när det gäller kontantbetalning. Så detta argument håller inte då de ju inte lägger på några extra avgifter när du betalar kontant. Själva avgiften vid kortköp är heller inte större än vid kontantköpt bara att det inte blir lika uppenbart för butiksinnehavaren.
Kortavgifter
En avgift som mycket väl kan komma med ditt kort är en fast årsavgift. Vad denna summa ligger på varierar beroende på vilket kort det är frågan om. Ett bankkort kan vara helt gratis (extra troligt om du är ung eller student) medan ett betalkort från American Express kan kosta flera tusen kronor per år. Räkna dock med att få betala en viss kostnad för ditt kort per år även om det inte är någon större kostnad, vanligen är det frågan om någon hundralapp.
Extraavgifter
Utöver de mer grundläggande avgifterna kan det tillkomma en del kostnader beroende på vad du gör med kortet eller behöver för något. T ex om du förlorar ditt kort och behöver ett nytt snabbt eller ett skickat till utlandet tillkommer en kostnad. Skulle det sedan vara så att du övertrasserar ett kort eller annat liknande tillkommer det vanligen kostnader. Exakt vilka kostnader som finns för ett visst kort kan du hitta på hemsidan för de du skaffar det via.