Det finns som för det mesta annat en massa statistik när det gäller hur mycket pengar som vi svenskar lånar. Hur skuldsatta vi i snitt är har ökat under många år men positivt är iaf att takten har minskat under den senaste tiden.
Vid slutet av 90-talet hade vi svenskar en skuldkvot i snitt på 100 %. Det man då räknar på är hur stor den årliga disponibla inkomsten är efter skatt. Så ifall man har 300 000 kr i lån och får in den summan efter skatt varje år skulle man alltså kunna återbetala alla lånen under ett år. Sen fungerar det ju självklart inte så då vi har kostnader som mat, bostad osv.
Denna skuldkvot har numera ökat till 165 %. Största delen av detta är bolån som ofta ligger mycket högt och som är svåra att komma undan. Dock tycker jag allt att det är lite skrämmande att vi är så belånade då det ju visar vilka risker vi tar. Sen ska sägas att jag själv absolut är belånad mer än snittet så jag hjälper till här.
Ökningen har ju trevligt nog iaf minskat under de senaste åren och nu är ökningen ungefär lika stor som ökningen av disponibla inkomst. Sen är viktigt att tänka på att här räknas alla hushåll in i landet vilket innebär att de som inte har några skulder alls drar ner på snittet vilket för med sig att många har mycket högre skuldkvot.
Jämför man med andra länder i Europa är vi svenska kraftigt belånade men det finns länder där siffrorna ligger ännu högre. I Danmark exempelvis ligger skuldkvoten på hela 270 %. Vilket låter väldigt högt det.