Senaste veckorna har flera olika krispaket presenterats för landets företag. Utöver korttidspermittering med hjälp från staten och lägre arbetsgivaravgifter / egenavgifter så har det mesta handlat om att man kan få anstånd med skatt, moms och pengar som ska in till staten.
Det har även talats om att exempelvis kunna lägga in 100 % av sin vinst i periodiseringsfond för småföretagare (vilket innebär att man i princip senarelägger den vinsten och för in den på ett annat år, för att jämna ut vinsten från år till år). Alla dessa åtgärder handlar om att frigöra kapital just nu så att företag som har det tufft ska kunna få bättre likviditet och klara sig bättre trots låga eller inga inkomster.
Alla åtgärder som erbjuds ger givetvis en viss hjälp för företagen och att kunna vänta med sin skatt och till, och med få tillbaka skatten som betalats in tidigare under året, gör att man kan skaffa fram klart mer pengar just nu. Det kan helt klart hjälpa till att mildra problemen under denna stora kris och skapa bättre likviditet så att man kan undvika att få problem med att betala ut löner, betala fakturor eller lån osv.
Uppskjutna skatter hjälper dig precis just nu, men sen då?
Det finns dock några klara problem och det hela handlar om att de allra flesta stödåtgärderna för företagare, speciellt för småföretagare och de som äger sin egen firma, handlar om att låna pengar av sig själva eller av staten. Att få anstånd med skatten och att få vänta med att betala in pengarna betyder bara att vi inte behöver betala in dem just nu. Men de ska betalas in någon annan gång.
Periodiseringsfonden innebär samma problem
Detsamma gäller för pengar som man sätter av i periodiseringsfonder. De ska återföras inom sex år och när de väl återförs så ska man skatta för dem som vanligt. Så även om skatten för 2019 kan bli nollad i år och att man då får tillbaka pengar som man har betalat in tidigare, så kommer det tids nog bli vanlig beskattning på dessa pengar.
Enda sättet att undvika detta och faktiskt tjäna på det på riktigt är om man skulle gå back något år, t ex 2020 och återföra pengarna det året. Då kan man kvitta pengarna från periodiseringsfonden mot det årets förlust och därmed slippa skatten eller betala mindre i skatt. Men om man inte går back så finns inte den möjligheten.
Att få anstånd med skatten innebär främst att skjuta problemen framåt i tiden
Det här med att skjuta skatten framåt i tiden tycker jag egentligen är ganska vanskligt. Det är som sagt en “quick fix” för att få in pengar i företaget så att man har råd att betala räkningarna just nu. Det gör att man kan undvika att hamna i likviditetsproblem nu när det förmodligen är som värst och inkomsterna är som lägst.
På så vis är det alltså bra. Men man får aldrig glömma bort att alla pengar som man inte betalar in till staten nu ska betalas in någon gång senare. Och de har dessutom en ränta på 6 procent på skattepengarna, vilket inte ens är en bra ränta. Detta innebär att tids nog, när krisen börjar mattas av och du börjar komma tillbaka lite lite mer normala nivåer, så ska du börja återbetala alla pengar som du lånat ifrån staten under krisens gång.
Om man tänker sig att detta är ett vanligt lån, precis som ett privatlån, så är rådet alltid att inte låna pengar om man inte vet att man kommer ha råd att betala tillbaka lånet senare. Det är samma sak här också. Skattepengarna är ett stort lån, med ett antal betalningsfria månader givetvis, men fortfarande i övrigt samma sak.
Det kan mycket väl tänkas att du behöver pengarna nu för att betala ut fasta kostnader, löner, din egen lön eller uttag som behövs för att du ska ha råd med dina räkningar osv. Pengarna som du kan lösgöra genom att låta bli att betala skatt nu kommer du förmodligen att behöva göra av med på diverse kostnader inom företaget. Det är inte pengar som kommer sparas i en buffert.
Någonstans ska du ta pengarna ifrån när du ska betala tillbaka
Den dagen du måste betala tillbaka pengarna är frågan varifrån du ska ta dem. Även om du skulle ha lyckats uppnå en lönsamhet på samma nivå som innan Coronakrisen började så har du förmodligen inte en massa extra inkomster. Det är till och med troligt att dina inkomster kommer vara lägre under en period även senare, medan ekonomin återhämtar sig.
Trots detta är tanken att du då ska börja betala in pengarna som du lånade under krisen, till staten. Frågan är då hur du ska få råd med detta? Om du inte har stora vinster i företaget och det går runt hyfsat så finns det inte en massa extra pengar att ta. Då blir det ganska svårt att betala in extra på en jättestor skatteskuld.
Tyvärr har man till stor del då skjutit problemet framåt i tiden och istället för att få problem att betala och att ha råd just nu så blir det om något år eller två som det istället blir problem att lösa skulderna. Då sitter man ändå i samma sits – för lite inkomster för att ha råd med utgifterna och skulderna.
I dagsläget så finns det så klart inga uppenbara lösningar och man får ta det som bjuds. Att kunna skjuta upp skatten är säkerligen mycket bra för vissa, om än en risk. Men många kan säkert tänka sig att försöka rädda företaget nu och sen ta tag i de kommande problemen senare, när det väl blir aktuellt. Jag säger inte att det är dåligt att utnyttja detta, bara att man ska göra det försiktigt och minnas att skulden finns kvar även när den värsta krisen är över.