De senaste åren har det dykt upp många låneförmedlare som jobbar på marknaden. Från att det bara har varit ett par stycken så har det växt till att finns riktigt många. Därför ska vi här titta lite på vad som är bra med låneförmedlare men givetvis även ta upp negativa aspekter.
Vad gör en låneförmedlare?
Det enkla svaret är att en låneförmedlare tar in en ansökan från en potentiell låntagare och sedan kontaktar de alla banker och långivare som de samarbetar med och frågar dem om de kan tänka sig att låna ut pengar till låntagaren och vad det isf skulle kosta. Den som skickat in ansökan får sedan välja den långivare som känns bäst, vilket oftast är den billigaste.
Vad är bra med en låneförmedlare?
Genom att bara skicka in en enda ansökan kan man få svar från många långivare. Det är ett bra sätt att jämföra många olika långivare och deras erbjudanden och det går mycket enklare och snabbare att ansöka en enda gång än att göra det hos varje långivare individuellt.
Bara tiden som du sparar på att vända till enbart en aktör jämfört med att gå in hos varje långivare och ansöka på deras egen sida gör det förmodligen värt det. Det går att spara mycket tid och krångel på detta sätt.
Sen ska man inte glömma det här med förfrågningar hos kreditupplysningsföretagen heller. Skulle du skicka in en ansökan till varje långivare som du ville jämföra priser hos skulle de alla göra en kreditkontroll i ditt namn. Detta är något som tyvärr sänker ditt kreditbetyg då många kreditupplysningar ses som ett dåligt tecken.
Vänder du dig istället till en låneföremedlare blir det bara en enda förfrågan hos kreditupplysningsföretaget då de använder något som kallas för delad kreditupplysning. Alla långivare får tillgång till samma information och kan ta sitt beslut utan att behöva göra en egen kontroll.
Det är gratis att använda en låneförmedlare
Visst låter alla fördelarna bra och därför kan man fråga sig vad det kostar för en låntagare att använda en låneförmedlare. Trevliga svaret är att det är gratis att använda sig av deras tjänster. Låneförmedlarna tjänar pengar bara när folk lånar genom dem och det är då bankerna/långivarna som betalar, i form av en provision.
Du får även samma ränta och villkor hos långivarna som om du hade vänt dig till dem direkt, så du blir inte lurad på detta vis..
Finns det något negativt med låneförmedlare?
Egentligen är det nog bara en sak som är negativt med dem och det är att du bara får svar från de långivare som förmedlaren samarbetar med. Det är inte så konstigt, men det är något man måste komma ihåg.
De stora bankerna har tidigare varit dåliga på att jobba med låneförmedlare men det är fortfarande många av dem som inte är med. Det är inte ovanligt att låneförmedlarna jobbar med 20 eller flera långivare, vilket ju är ganska mycket, men det är inte alla på marknaden och oftast inte de allra största som också kan vara de billigaste.
Vill du säkra lite extra kan det vara ett bra tips att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare och sedan även göra samma sak hos din vanliga bank. Matchar de då erbjudandet du fått hos låneförmedlaren så kan du ju fritt välja var du vill ha ditt lån.
Skulle det visa sig att förslaget du får från någon annan långivare är bättre kan du ta det med gott samvete då du sparat pengar. Att vara eftertänksam är sällan fel när det gäller ekonomi och det är bättre att tänka efter en gång extra än en gång för lite när du ska låna.
Typer av lån
Ser man lite tillbaka i tiden har det nästan alltid varit frågan om att låneförmedlarna jobbar med privatlån. En stor del av deras idé har varit att jobba mot kunder som har behov av att samla flera små och dyra lån till ett större som är klart billigare. Något som utan problem kan spara flera tusen kronor i månaden på i räntekostnader om lånen sammanlagt blir mycket pengar.
Självklart har det inte bara varit frågan om samlingslån utan det har även gått bra att ta helt nya privatlån. Största möjliga summa för dessa har även ökats på senare tid och ligger nu ofta på 500 000 kr, från 350 000 kr tidigare. Kom bara ihåg att ifall du ansöker om ett lån som är så stort kommer antalet långivare som erbjuder det att vara starkt begränsat och därmed får du färre svar.
För även om låneförmedlaren säger att de samarbetar med t ex 20 långivare så är det inte alls säkert att alla dessa erbjuder ditt önskade lånebelopp, löptid osv. Du får då av uppenbar anledning heller inget svar från långivare som har andra villkor.
En positiv utveckling den senaste tiden är att det även har börjat dyka upp förmedlare som sysslar med bolån. Även om ränteskillnaderna här ofta inte är så stora kan det bli frågan om mycket pengar då lånen ofta är stora och sträcker sig över många år.
Ansökan till pengar på banken
Att låna pengar är alltid en process där ett antal olika steg ska gås igenom. Detta för att det ska bli säkrare både för låntagaren och långivaren. Här kommer därför en snabb och enkel genomgång hur de olika stegen ser ut när du använder dig av en låneförmedlare. Du kommer då att märka att processen är lik den som gäller för en vanlig bank.
Steg 1 – Välj en låneförmedlare
Ett bra tips är att inte bara ta första låneförmedlaren som du träffar på utan titta lite närmare på dem först. T ex bör du välja någon som skriver ut vilka långivare som de samarbetar med. Då märker du även om någon viktig långivare saknas i denna lista, som någon annan låneförmedlare har med. De flesta förmedlare samarbetar dock med ungefär samma långivare. Välj gärna en aktör som har så många samarbetspartners som möjligt, för att öka dina chanser.
Steg 2 – Skicka in en ansökan
Gå in på webbplatsen för den låneförmedlare du har valt. Där hittar du ett formulär som ska fyllas i. Det är då frågan om uppgifter om vem du är, din privatekonomi, hur mycket du vill låna osv. Alltså den där vanliga informationen som krävs för att någon ska kunna besluta om de vill låna ut pengar eller ej. Skulle du ansöka hos en av storbankerna är det samma frågor som ska besvaras.
När ansökan skickas in kommer den sedan att gå ut till alla passande långivare som de har i sitt stall. Något som skiljer mellan olika låneförmedlare är hur mycket kontakt de har med sina kunder. Vissa ringer upp och går igenom vad som skrivits in osv medan andra inte gör det på alls samma sätt. Samma kan gälla för de andra stegen i processen också.
Steg 3 – Kreditupplysning
Låneförmedlaren kommer efter inskickad ansökan göra en kreditupplysning på dig som vill låna. Det är inte en helt vanlig kreditupplysning utan en specialare som kallas för delad kreditupplysning, vilken kan ses av flera olika aktörer. Fördelen med en sådan är att du bara få en enda kreditkontroll gjord i ditt namn istället för 20 stycken. Denna gäller sedan som grund när alla långivare går igenom din ansökan.
Steg 4 – Du får förslag
När långivarna har tagit del av kreditupplysningen och den data du skrev in i ansökan kommer de att ta ett beslut om du ska få låna pengar av dem eller ej. Om du inte uppfyller deras krav kommer de helt enkelt inte skicka ut något erbjudande till dig. Du kan räkna med att du inte kommer få svar från alla långivare som en låneförmedlare samarbetar med. Om du ansöker om att få låna 300 000 kr så lär det vara många som inte ens erbjuder såna höga summor.
Du får en offert eller erbjudande där de skriver ut vilken ränta, avgifter, löptid och andra villkor de kan erbjuda dig. Vanligt är att svaren ska komma in inom 24 timmar från det att du skicka in ansökan.
Steg 5 – Välj långivare
Bara för att du skickat in en ansökan till en låneförmedlare finns det inget krav på att du verkligen måste låna några pengar. Är inte förslagen tillfredsställande är det bara att skippa att ta lånet. Inget är klart förrän du skriver på att du vill låna.
Du kan kolla på alla erbjudanden som du har fått för att se om det finns något som du är nöjd med. Tack vare att du får in offerter från flera olika långivare så kan du jämföra och väga dem mot varandra. Du kan välja den som har bäst ränta eller vad som nu är viktigt för dig.
Är du nöjd med något av alternativen går du vidare med det och färdigställer just den ansökan. Det är vanligen den långivare som du väljer som tar över dig som kund och du lånar alltså direkt av dem, inte av låneförmedlaren.
Steg 6 – Pengar på banken
Om inget konstigt har hänt sedan du skickade in din ansökan till låneförmedlaren så kommer det att går ganska snabbt att få in pengarna på kontot. Vanligen finns pengarna tillgängliga inom ett eller två dygn efter det att du skickat in allt till långivaren. Sedan är du klar med ditt lån och kan vara nöjd över att det gick så smidigt.
Sämre förmedlare kan man hoppa över
Numera finns det även ganska många ”förmedlare” som egentligen knappt kan räknas som riktiga låneförmedlare, men som ändå ofta är väldigt lika till utseendet.
Dessa jobbar nämligen på sådant vis att de tar in ansökningar och helt enkelt skickar dem vidare till en riktig låneförmedlare som sedan gör jobbet. Man kan med andra ord säga att det är en meningslös mellanhand och att man lika väl kan vända sig till en riktig låneförmedlare direkt.
Att känna igen dem är oftast ganska enkelt om man bara tittar lite noga, då det någonstans på sidan brukar står att de samarbetar med t ex Lendo eller någon liknande låneförmedlare. Det är vanligtvis inte fel att använda sig av dessa men du tjänar inget på det jämfört med att gå direkt till den förmedlare de samarbetar med.
Här på sidan har vi försökt att ha med så få av dessa som möjligt då det finns många andra alternativ att välja mellan.