Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Jämför kostnader på ny bil

Att köpa en bil medför ofta stora kostnader vilket ju är ganska naturligt. Det gäller därför för dig att fundera igenom köpet så noga som möjligt innan för att inte dra på dig onödiga kostnader.

Att bara titta på inköpspriset ger nämligen inte någon bra bild av vad det verkligen kostar att ha en viss bil. Det kan vara så att en bil som är lite dyrare i inköp är billigare i drift och därmed även bli mer ekonomisk att äga.

Vilken typ av bil behöver du?

Själva valet av bil är inte enkelt då det ju är många saker som ska spela in. Ekonomi är en av dessa men det är ju självklart även viktigt att man trivs med utseende, säkerhet, köregenskaper osv. Oavsett vad är det viktigt att först identifiera vilken typ av bil som man ska skaffa.

Se därför över din egna situation och fundera igenom ifall du t ex verkligen behöver en SUV som är dyr i drift. Eller behöver du som lever själv en bil med plats för mer än 5 personer? Rent generellt kan man säga att en liten bil är billigare än en stor så ur ett rent ekonomiskt perspektiv gäller det alltså att köpa en bil som inte är större än vad som behövs.

Saker att jämföra på bilar

När du väl har kommit fram till vilken typ av bil som du letar efter är det dags att ge sig ut på marknaden och kolla upp vilka alternativ som finns inom detta segment. Här kommer därför lite olika tips på saker att tänk på.

  1. Inköpspris - Även om vi tidigare har sagt att man inte ska titta enbart på denna summa så är det ju fortfarande en mycket viktig faktor i den totala kostnaden. Det gäller bara att behandla den som en del av kostnaden och inte hela.
  2. Servicekostnad - Är man inte så pass bilkunnig att man gör det mesta av underhållsarbetet själv på bilen är detta en kostnad som måste tas i betänkande. Hur många går per år ska bilen in på service och vad kommer det att kosta vid varje tillfälle?
  3. Reservdelar - Saker går för eller senare sönder på en bil. Det kan ju bara vara enkla saker som en lampa. Hur ser prisbilen ut för reservdelar till just denna bil?
  4. Bilförsäkring - En bil ska vara försäkrad. Dessa kostar olika beroende på vilken bil du köper, se därför till att jämföra priser innan du köper.
  5. Bilskatt - Kan variera mellan olika bilar vilket gör det intressant att jämföra.
  6. Driftskostnad - Hur mycket bensin drar bilen, vilken typ av bränsle går den på osv. Detta är en stor kostnad som få en stor inverkan på den totala kostnaden.
  7. Värdeminskning - Beroende på hur länge du tänkt äga bilen är detta en mer eller mindre viktig faktor. Men säg att du bara tänkt äga bilen i cirka 2-3 för att sedan byta mot en ny blir detta intressant. En bil som håller värdet bra kommer att göra nästa inköp billigare.

Detta var ett antal tips på olika kostnader att jämföra när du funderar på att köpa en ny bil. Sedan kan det absolut tillkomma andra kostnader än dessa men detta är iaf de allra vanligaste. Har du därför jämfört dessa kan du vara ganska säker på att du har underlaget som krävs för att veta vilken bil som är mest ekonomisk att köpa. Sedan är det bara att lägga till de andra sakerna som ska tas hänsyn till innan ett beslut fattas.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst