Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Subprimelån

Subprimelån - Detta är ett ord som kommer från USA och som hänvisar till lån som inriktar sig på låntagare som inte har de bästa ekonomiska förutsättningarna. Ett subprimelån tas i förhållande till värdet på de tillgångarna som belånas. Det görs ingen bedömning alls av låntagarens kreditvärdighet. 

Tanken bakom var att värdet på tillgångarna skulle öka och att låntagaren därmed skulle ha ekonomiska möjligheter att ta ytterligare lån för att betala de tidigare skulderna. Det var dessa lån som till stor del låg bakom finanskrisen i USA 2007 och 2008 (som också blev en global finanskris som även drabbade många andra läder i t ex Europa, vilka fick stora ekonomiska problem, exempelvis Grekland) då bostadsmarknaden brakade igenom helt.

Eftersom det fanns väldigt många av dessa "dåliga" lån där låntagarna hade dålig kreditvärdighet och att allt byggde på att bostäder skulle stå som säkerhet så gick det snabbt åt skogen när bostadsmarknaden kraschade och det plötsligt inte fanns någon säkerhet för alla subprimelån.

Vill man få bättre koll på subprimelån, finanskrisen och bostadsmarknadens krasch kan man kolla upp det på många olika håll, t ex på Wikipedia. Dock kan det vara roligare och mer lättsmält att kolla på den väldigt bra och intressanta filmen The Big Short, vilken är en storfilm med många bra skådisar, som handlar just om tiden innan bostadskraschen och hur några få investerare förutsåg och kunde tjäna pengar på detta.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

OBS! Det är viktigt att du betalar dina lån i tid. Annars är risken att extra kostnader tillkommer. Vill du läsa mer om vad som kan hända ifall räkningarna inte betalas kan du göra det på vår avdelning som handlar om - Skuld som förfaller.

Hitta ditt SMSlån


Välj löptid
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning

Hitta ditt privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst