Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Kreditprövningen fungerar tydligen inte

Lördag, 01 Mars 2014

I torsdags var det första avsnittet av den nya säsongen av Lyxfällan. Ett program som jag brukar följa och skriver om här lite då och då. Ibland kan det finnas bra idéer att plocka upp och ibland blir man bara irriterad.

Tyvärr kan jag tycka att det är lite för mycket underhållning över programmet. Vi vet ju liksom att det är dyrt att röka och käka en massa godis. Lite fler ekonomiska tips skulle vara trevligt att se och då behöver det absolut inte handla om mycket tid utan bara att berätta lite mer om vilka insatser som programledarna gör.

Men det är inte det som jag egentligen tänkta klaga på utan att det här med kreditprövningar inte verkar fungera direkt bra.

De som var med i detta avsnitt hade ett bolån på 700 000 har jag för mig. De hade sedan privatlån på 1,1 miljoner vilket gjorde att deras totala skuld var 1,8 miljoner. Vilket i sig inte behöver vara så farligt om man har pengar att betala tillbaka räntan.

Kommer inte ihåg exakt hur mycket som ränta uppgick till varje månad på privatlånen men det var 15 000 eller liknande. Till detta kommer sedan någon tusenlapp på bolånet. Den totala summan ligger alltså lite under 20 000 kr per månad. För att klara av att betala så mycket i ränta behöver man verkligen ha en bra lön.

Detta paret hade dock inte detta då mannen var rörmokare och fick ut en okej lön. Kvinnan var mammaledig och fick inte ut många tusen per månad och detta speciellt med tanke på att hon hade utmätning på sin inkomst från Kronofogden. Gissningsvis innebär detta att det bara var mannen som stod på lånen då kvinnan knappast blir godkänd vid en ansökan.

Det var heller inte så att de hade ett privatlån som var tagit vid ett tillfälle när de väl hade bra med pengar utan det fanns många. Den kreditprövning som då säger att inkomsterna som låg runt 25 000 kr i månaden klarar av ytterligare ett lån har jag svårt att se. Två barn hade de också vilket innebär låt oss säga minst 4 000 kr i mat varje månad och då äter man enkelt. Sedan tillkommer det vanliga boendekostnader så som vatten, el och värme. Oavsett hur man räknar så blir det inte pengar över varje månad för att klara en massa dyra lån.

Jag tycker klart att det är den som lånar som har ansvar för sin ekonomi. Det är inte rätt att skylla på ett företag som har lånat ut pengar då det inte är något de tvingar sina kunder till. Dock fattar jag inte hur detta par har kunnat få så många privatlån då de uppenbart inte har råd med det. Har paret 25 000 kr i inkomster kan de inte ha privatlån på 1,1 miljoner så enkelt är det. En kreditprövning som inte upptäcker detta är i mina ögon värdelös.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg