Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad är skillnaden på en bank och ett låneinstitut

Söndag, 25 Maj 2014

Här på sajten försöker vi så gott vi kan att använda rätt uttryck för de olika sakerna som vi skriver om. Dock har vi märkt att när texterna till denna sida skrevs för första gången så använde vi ordet bank lite slarvigt.

Vanligt är ju att man i vardagligt tal mest pratar om banker även om det faktiskt inte är det som man menar. Vi gjorde också detta fel. Så bara för att göra det lite klarare tänkte jag här gå igenom vad som egentligen är skillnaden på dessa ord.

Svaret på denna fråga är faktiskt egentligen ganska enkel då ett låneinstitut bara lånar ut pengar och att en bank både sysslar med utlåning, inlåning och överföring av pengar.

De stora bankerna som finns i detta land har ju ganska många tjänster och du kan ju t ex sätta in pengar på sparkonton hos dem vilket är frågan om en inlåning. Du kan sedan självklart även låna pengar av dem vilket är en del av utlåningen. Swedbank, Nordea, SEB osv är alltså låneinstitut de också men då de har ytterligare tjänster blir de också banker. Vanligen kan du anlita dessa bolag för ytterligare en mängd tjänster.

Jämför du istället med de tydligaste exemplet vilka är de som sysslar med mikrolån så har de ingen inlåning av något slag utan du kan hos dem bara låna pengar. Därmed är de inga banker utan bara låneinstitut.

Både låneinstitut och banker ska vara godkända av Finansinspektionen. Det finns därmed inte något i dessa ord som säger något om hur bra företaget är att vända sig till. Bank eller låneinstitut har enbart med vilka tjänster de erbjuder.

Vår stora genomgång av artiklarna här på sidan är ganska snart klar och då kommer vi förhoppningsvis inte att bidra till att dessa uttryck blandas ihop.

Dela denna artikel på Alltomlån.com