Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Se upp för oseriösa aktörer som Skuldsanera.com

Tisdag, 18 November 2014

Till en annan sida som vi driver fick vi en kommentar på en artikel som kort och gott sa skuldsanera.com. Var därför tvungen att kolla upp denna sajt innan jag gjorde något annat och det som jag hittade skrämde mig.

Här på Alltomlån har vi som mål att alltid ge korrekt information när det gäller lån och några närliggande ämnen. Visst har vi haft fel några gånger men det har varit olycksfall i arbetet. Vi har fått mail från folk som anser att vi försöker att luras och då rör det nästan alltid lån med betalningsanmärkningar.

Vi skriver t ex att det går att låna pengar om man har anmärkningar och detta stämmer, men vi försöker alltid också att skriva att det inte finns några garantier för att ansökningar går igenom. Tyvärr blir det lite missförstånd där ibland när folk tror att det är lättare att låna än vad det är, vissa av dessa missförstånd är det klart vårt fel till då vi tydligen inte skrivit tillräckligt bra vad som gäller. Men att försöka luras har vi aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Pengar tjänar vi på denna sida om folk lånar pengar hos de olika långivarna som vi här har med. Sen har vi med många som vi inte tjänar något på alls då det inte hade varit seriöst att driva en sida som heter Alltomlån och inte ha med de stora bankerna t ex i våra jämförelser. Eftersom vi tjänar pengar på att folk lånar så gäller det för oss att få ut rätt information för annars blir ju inte ansökningar godkända och det vinner ingen på.

Det är alltså inte vår tanke att någonsin luras så enkelt är det faktiskt. Men det finns andra som inte riktigt tänker på samma sätt. Att försöka att lura en rik person är självklart inte rätt utan det är förkastligt. Men att rikta in sig på personer i en svår ekonomisk situation skulle jag säga är ännu värre och det är just vad de som ligger bakom skuldsanera.com har valt att göra.

Affärsidén går nämligen ut på att "hjälpa" personer med att få en skuldsanering. Men nu tänker du kanske att det där med skuldsanering det är väl något som Kronofogden sysslar med? Och ja då har du fullständigt rätt. Skuldsanera.com kan alltså inte bevilja dig någon skuldsanering utan det som de hjälper dig med är att fylla i lite papper och skicka in dem till Kronofogden. Visst kanske de vet exakt vad som ska skrivas men det är nog inte något större problem då Kronofogden inte direkt är en myndighet som bryr sig om hur saker är skrivna utan de vill ha fakta. Jag gissar även att de på skuldsanera.com sedan hjälper till att hålla tummarna för att ansökan går igenom för något mer kan de inte göra.

Tja det hade väl inte skadat att skriva en riktigt bra ansökan om skuldsanering och det stämmer säkert att chanserna inte minskar iaf. Men det lilla problemet som vi nu kommer till är vilket pris du får betala för att anlita dem. Förutsatt att du har max 9 olika skulder så kommer du undan med det otroligt billiga priset 12 500 kr för detta. Tala om ett kap för att få hjälp med lite papper att skicka till Kronofogden. Om du har flera skulder får du betala 1 250 kr till för ytterligare 8 sådana poster. Finns det fler vet jag inte vad som händer men billigare lär det väl inte bli iaf.

Sitter man i en sådan situation att man behöver ansöka om skuldsanering är det knappast värt 12 500 kr att lägga på att få lite papper ifyllda och postade. Känner man att man inte är speciellt duktig på att fylla i en ansökan av detta slag är tipset istället att vända sig till någon i familjen eller vän som kan hjälpa till.

En snabb till på formuläret som ska fyllas i (finns enkelt och gratis att ladda ner på Kronofogden.se) visar att det inte är något konstigt att fylla i direkt. Du ska fylla i vem du är, vad du har för några skulder och annan liknande fakta. Sedan ska du svara på tre frågor och det är egentligen bara då annat är ren fakta ska skrivas in. Frågorna är:

  • Redogör för när du inte längre kunde betala dina skulder och varför du inte kunde betala.
  • Redogör för vad du har gjort för att försöka lösa din ekonomiska situation och betala skulderna.
  • Redogör för annat som du anser har betydelse för prövningen av din ansökan.

Svarar du bara sakligt på dessa och sedan fyller i skulder osv på ett sanningsenligt sätt kommer ansökan att gå bra. Iaf på det viset att det tar emot den och sedan bedömer en sanering är rätt eller ej. Ungefär 6 av 10 blir godkända så det är långtifrån alla som blir det. Skuldsanera.com kan heller inte på något vis garantera att en ansökan kommer att bli godkänd utan den risken får du räkna med.

Det är även lite intressant att de skriver "Kronofogdemyndigheterna hade närmare 500 000 personer i sina register år 2013. Att vara allvarligt skuldsatt är ett vanligt och växande samhällsproblem. Under förra året ansökte 9 000 personer om skuldsanering. Det är endast 2 % av de drabbade."

Visst är det sant att det är ett allvarligt problem att så många är skuldsatta. Men att det bara är 2 % som ansöker är inte speciellt konstigt egentligen då det inte är lätt att få skuldsanering. Tanken är att detta ska vara en sista utväg för de som redan har försökt allt vad de kan men iaf inte klarar av ekonomin. Bara för att man har en anmärkning så betyder inte det på något vis att Kronofogden skulle ge tummen upp vid en ansökning.

När jag skriver denna text finns det även ytterligare några varningstecken som jag skulle vara orolig för när jag tittar på deras webbsida. "Orgnr: kommer inom kort och Momsregnr: kommer inom kort" står det nämligen skrivet ner till vänster vid deras adress. Kanske är detta något som kommer snart men att sätta igång en tjänst av detta slag innan sådana saker är fixade är inte seriöst på något vis. De vill även att du skriver under en fullmakt som ger dem rätt att representera dig i detta ärendet. Något jag aldrig skulle skriva under till ett företag som detta.

Jag kan inte tillräckligt väl påpeka hur viktigt det är att inte anlita företag som sysslar med saker som detta. Det finns säkert andra som sysslar mer liknande saker också.

Överraskande nog kommer vi heller inte att publicera den kommentaren vi fick på vår andra sida.

Dela denna artikel på Alltomlån.com