Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

När är det okej att låna och när ska andra vägar sökas?

Lördag, 02 Augusti 2014

Detta är en ganska viktig fråga då det ju faktiskt kan handla om ganska mycket pengar när det gäller lån. Ett lån som tagits vid fel tillfälle kan ju skapa problem i många år framåt i tiden.

När inte låna

Tänk först

Om du är det minsta tveksam till att du har en tillräckligt god ekonomi för att klara av återbetalningarna så ska du inte låna pengar. Undantaget skulle vara för att betala tillbaka andra dyra lån så att det lånet du tar nu gör det totalt billigare. Sparar du inte pengar på att låna ska du inte göra det ifall ekonomin är skakig. Risken i en sådan situation är bara den att långivarna kommer att neka dina ansökningar.

Behöver du pengar så försök istället att jobba extra, dra ner på dina kostnader, fråga familjen om de kan hjälpa till osv. Det finns massor av sätt att få in mer pengar och sänka sina kostnader om man tänker efter ordentligt.

Du bör heller aldrig låna pengar för att betala vanliga räkningar osv också, detta gäller speciellt för mikrolån då det annars snabbt blir mycket dyrt.

När är det okej att låna

Om man drar det riktigt hårt så finns det egentligen bara tre typer av lån som är helt okej att ta. Det första sådana är ett bolån som du troligen är tvingad att ta ifall du ska köpa en botad. För de allra flesta är det helt orimligt att ha tillräckligt mycket pengar sparade för att kunna köpa en bostad kontant. Räntorna är även inte speciellt höga för denna typen av lån. Men man kan också säga att det är bättre att köpa ett lite billigare boende för att få ner räntekostnader osv än att köpa stort och ha dyra lån.

Den andra typen av lån som utan tvekan är godkända är CSN-lån. Bidragsdelen är inte tillräckligt hög om du ska ha ett boende osv när du studerar. Därför behöver du helt enkelt låna pengar och du ska se detta lån som en investering i din egna framtid. Här är också räntorna låga.

Sista lånet som är okej är ett billån. Bilar är också dyra och för många av oss nödvändiga. Bor man inte i en större stad och ska åka till jobbet är det ofta omöjligt att göra detta på andra sätt än med bilen. Vill man ha en bra och nyare bil kostar detta tyvärr ganska mycket och då är man tvingad att låna. Sen kan du alltid fråga dig ifall en billig bil som du kan köpa utan lån inte är bättre.

Tveksamma lån

Av de vanliga lånen är det privatlån och mikrolån som är tveksamma. Nu beror det lite på vad du ska använda pengarna till. Exempelvis kan ett privatlån användas för att fixa med huset och då kan det mycket väl värt det.

Men om det enbart är frågan om att låna pengar för konsumtion som ofta gäller för privatlån och mikrolån börjar det bli klart mer tveksamt. Tanken du ska ha när du funderar på ett lån av detta slag är ifall du verkligen önskar köpa det planerade så mycket att det är värt den extra kostnaden.

Sen kan aldrig någon annan säga till någon ifall den ska låna eller ej utan detta måste vara ett beslut som man själv fattar. Det vi bara kan göra är att tipsa om att verkligen tänka igenom beslutet noga innan det fattas.

Dela denna artikel på Alltomlån.com