Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Lyxfällan - "Vi vet inte vad vi ska göra"

Fredag, 15 April 2011

Tittade på förra veckans avsnitt av Lyxfällan idag och blev lite skrämd när personerna inte sa att de visste vad de skulle göra för att komma ur krisen. Att man inte i detalj vet hur man ska agera är helt okej enligt mig men att man inte har någon kolla alls känns inte bra alls.

I grund och botten är det rätt enkelt hur en privatekonomi ska se ut. Den inkomst man har varje månad ska var minst lika stor som kostnaderna man har. Sedan bör man självklart spara pengar osv också för att vara ännu säkrare.

Har man därför en inkomst efter skatt på 20 000 kr då kan man inte spendera 25 000 kr t ex varje månad. Detta är ju enkelt att inse då det ju inte går ihop sig.

Att då säga att man inte vet vad man ska göra är inte bra alls då det oftast finns saker man kan göra. Exempelvis rökte kvinnorna i detta avsnitt upp 2 500 kr varje månad. De hade även parkeringsböter på 1 500 kr varje månad i snitt. Detta är kostnader som alla vet inte är nödvändiga och därmed VET alla att det är saker man kan dra in på. Sen om man inte vill ta hand om sin situation och därmed drar på sig kostnader är en annan sak. Men den som verkligen vill drar in på detta för att slippa att komma till Kronofogden.

Tittar man vidare spenderade de 6 000 kr på mat varje månad. Själv lever jag ensam i och lägger ungefär 1 500 kr på mat varje månad och då äter jag enligt mig själv gott. Sen spenderar jag självklart inte en massa pengar i onödan på mat men det hade lugnt gått att äta mycket billigare. Detta är per person jämfört med det kvinnor åt för. Frågan är då om det är värt att äta lite billigare och spara 1 500 kr per månad och kanske klara ekonomin därmed.

Lästips

Sitter man i en tajt ekonomisk situation är mitt tips att man letar runt på Internet då det här finns massor av bra information som man kan ha nytta av. Utan problem finns det så mycket att man med lite funderande kan lägga upp en bra plan för ekonomin.

Vi driver t ex en sida som heter Ekonomi-portalen där det går att läsa mycket om ekonomi. Där finns det t ex ett stort avsnitt som handlar om skulder och hur man kan göra för att komma ur dessa. Ett bra verktyg du kan hitta där är ett Exceldokument som kan användas för att göra en budget som visar på ekonomin nu och hur man vill att den ska bli. Detta är en mer detaljerad budget än den som används i Lyxfällan och ger därmed dig än bättre överblick.

Ett annat verktyg du kan använda för att skapa en budget är Överblick som är ett nätbaserat budgetverktyg. Använder det själv och det ger dig en bra överblick över ekonomin. Inte lika detaljerad som budgetkalkylatorn som vi har på Ekonomi-portalen men kanske lite enklare för en snabbkoll.

Ett annat bra ställe att besöka är Konsumentverket som har många bra artiklar om privatekonomi som absolut kan hjälpa till.

Se upp med oseriösa sidor

Källkritik är något väldigt viktigt att använda när man surfar på nätet. Jag har t ex träffat på sidor där man hyllar SMSlån som ett jättebra alternativ för att komma ur en dålig ekonomisk situation. Detta är något som SMSlån inte alls är bra till då de istället ökar kostnaderna. Ett lån av den typen ska man bara ta ifall man verkligen har råd.

Detta är bara ett exempel på saker folk har skrivit på nätet för att tjäna pengar. Tänk därför alltid igenom vad du läser noga innan du bestämmer dig för om det är sant eller ej.

Dela denna artikel på Alltomlån.com