Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Gäller att hålla koll på amorteringsplanen

Söndag, 08 December 2013

Om en skuld inte betalas är det vanliga att det går vidare till ett inkassobolag som driver in skulden. Där går det då att sätta ihop en återbetalningsplan. En plan som man verkligen ska kolla igenom.

Konsumentverket har nämligen gjort en utredning om hur det fungerar med amorteringsplaner från inkassobolagen. I denna utredning fanns det då med ett riktigt skrämmande exempel.

En person hade inte betalat en skuld på 1 700 kr som gått vidare till ett inkassobolag. Enligt avbetalningsplanen skulle då den skuldsatte betala 105 kr varje månad på sin skuld. En siffra som inte låter något speciellt konstig kan man tycka då det ju innebär att skulden skulle vara återbetalad på ett tag kan man tro. Men så är inte alls fallet.

Det är ju nämligen så att det först tillkommer en aviseringskostnad på 50 kr och efter det även en ränta på 42 kronor varje månad. Det tillkommer även några andra småkostnader som ska betalas vilket gör att varje månad så amorterar denna person cirka 2 kr på skulden. Detta gör att skulden tar 698 månader att lösa eller 58 år om man väljer att räkna i sådana.

Självklart är detta ett extremt exempel från utredningen men det visar iaf på hur viktigt det är att kolla upp exakt vad som gäller i en återbetalningsplan. Räknar man ihop hela skulden så skulle den med räntor, aviavgifter osv ha stigit till 73 277 kronor efter de 58 åren. Vilket är fullständigt orimligt. I mina ögon borde det vara kriminellt av ett företag att sätta ihop en plan av detta slag.

Ett bra förslag som presenterades i utredningen var att pengar som betalas vid en plan av detta slag ska gå i först hand till att beta av på skulden och räntan i andra hand. Detta gör att skulden minskar betydligt snabbare och därmed blir inte återbetalningstiden så extremt lång. Något som låter riktigt bra om jag får säga min mening.

Dela denna artikel på Alltomlån.com