Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Dags att kritisera skolsystemet lite

Onsdag, 22 Februari 2012

Jag gillar inte att här kritisera individuella personer så därför är det nu dags för att ta och svinga lite mot skolsystemet istället.

I förra veckans avsnitt av Lyxfällan var det med en ung flicka som var i sedvanliga ekonomiska trubbel. För lite pengar in och definitivt för mycket pengar ut gjorde att hon väl gick cirka 12 000 kr back varje månad. En del av dessa problem var att hon hade lån som kostade varje månad.

Att ha lån i sig behöver ju inte vara ett problem men denna flicka visste tydligen inte när hon skaffade sina första krediter vad ränta var. Jag tycker som sagt var att det inte ger något att kritisera någon enskild person utan detta är ett större problem.

Att man får betala för att låna pengar är något som alla borde veta. Det finns knappt några gratis lån. De som är gratis ska isf vara mikrolån för någon ny kund och där är ju tanken från långivaren att folk ska låna flera gånger istället och att det då kostar. Kostnaden för att låna kan sedan tas ut i form av uppläggningsavgift, aviavgift osv. Ränta är det som ska ge en långivare vinst och detta borde de flesta veta. Möjligtvis att man inte vet att ränta måste användas för att ta ut en vinst men det är en detalj.

Att man då inte vet att det kostar pengar att låna är rent ut sagt skrämmande. I mina ögon är det heller inte flickans fel. I detta land har vi en skolplikt på 9 år och sedan efter detta går de allra flesta frivilligt gymnasiet. Under dessa år borde man väl kunna lära ut saker som vad ränta är?

För detta tycker jag nog är viktigare än många andra saker som skolan lär ut. Personligen har jag t ex inte mycket nytta av tiden vi spenderade sittande bakom ett trumset. Detta är bara ett exempel på bortslängd tid i skolan och det finns ju många fler om vi bara tänker till lite.

Vore det inte bättre att lägga in lite allmänna kunskaper eller något som man kan ha nytta av i livet istället då. Finns ju absolut mer att lära ut än vad ränta är men detta är ju iaf något konkret som de allra flesta har nytta av.

Dela denna artikel på Alltomlån.com