Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Bo på rätt ställe om du vill spara pengar

Fredag, 14 Juni 2013

Jag har i denna blogg för längesen tagit upp skillnaderna i bostadspriser runt om i landet. Nu har Fastighetsbyrån gjort sin årliga undersökning igen för att ta redan på priserna på olika platser.

Undersökningen går till så att Fastighetsbyrån ber sina mäklare bedöma vad en villa byggd 1980 med fem rum och kök på 140 kvm med tomt på 900 kvm skulle kosta. Villa i undersökningen är även placerad strax utanför själva stadskärnan. Alltså en standardvilla som de undersöker vad den skulle kosta.

Föga överraskande är det i Stockholm som det är allra dyrast då detta område tar 9 av platserna på topp 10. Utöver Stockholm är det bara Örgryte utanför Göteborg som tar en plats på topp 10. Allra dyrast är Äppelviken där denna villa skulle kosta 8,6 miljoner kronor. Örgryte delar plats 6:e platsen med ett antal till och där skulle det kosta 6 miljoner.

Vill man istället bo billigt ska man köpa samma villa i Hällefors eller Töreboda där det kostar 375 000 respektive 380 000 kr. Detta innebär att det nästa är 23 gånger så dyrt att köpa en bostad i det dyraste området jämfört med billigaste. Något som visar ganska klart att det är location, location, location som gäller.

Snittpriset på standardvillan har gått upp ungefär 40 000 kr sedan förra året och ligger nu på 2 266 300 kr.

Nu kan man ju inte flytta helt och håller som man vill till olika ställen bara för att det är dyrt eller billigt. Men det går att spara in väldigt mycket pengar iaf på välja ställe att bo på. Själv bor jag en bit ifrån Jönköping i ett hus. Har ungefär 25 minuter med bil in till centrum och huspriset där jag bor ligger väl på en ungefär tredjedel av vad motsvarande skulle göra i Jönköping. Åker man längre bort blir det billigare och närmare dyrare. Mycket pengar finns det utan tvekan att spara på att välja rätt ställe.

Dela denna artikel på Alltomlån.com