Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Betalningsalternativ online

Måndag, 06 Maj 2019

Att det har gått fort med den digitala utvecklingen är det nog ingen som säger emot. Internet har utvecklats väldigt snabbt och tagit över en stor del av vår vardag. Att köpa varor och tjänster på nätet har också blivit en naturlig del av vår vardag och det finns idag fler nätbutiker än någonsin. Vi spenderar mer och mer pengar online och många fysiska butiker tappar kunder till e-handeln.

En viktig aspekt när man handlar på nätet är hur man kan betala för det man köper. Att det är smidigt att betala är givetvis superviktigt för att upplevelsen ska vara bra men det gäller även att det finns bra betalningsalternativ, som passar olika personer, deras preferenser och sätt att handla.

Faktura och kreditkort

Några klassiska betalningsalternativ på nätet har länge varit kreditkort / bankkort och faktura. När Internet var lite yngre och e-handeln hade börjat komma igång var det många som såg det som lite osäkert att köpa saker på det viset. Att behöva lämna ifrån sig information om sitt bankkort kändes lite läskigt. Då var fakturan det alternativ som kändes tryggare och bättre.

Det är gissningsvis fortfarande så att många äldre, som är lite mer skeptiska till att handla på nätet och som känner sig lite mindre trygga där, betalar via faktura just för att det känns säkrare. Då behöver man inte ge ut någon kortinformation som kan stjälas och dessutom behöver man inte heller betala och skicka iväg sina pengar innan det man har beställt har levererats. På så vis kan man se att man verkligen får sin produkt / tjänst.

Idag tror jag att klart fler har börjat känna sig trygga med e-handel då den har funnits ganska länge och det finns många välkända och stora aktörer som har varit med längre. Betalningslösningarna har också blivit lite bättre och det känns tryggare att betala. Stora och välkända aktörer som Klarna har också gjort sitt.

Faktura är fortfarande ett populärt betalningsalternativ men jag skulle tro att det framför allt är möjligheten att kunna skjuta upp sin betalning som lockar och inte att det känns tryggare, som man tyckte förr. Det handlar mer om att kunna styra över när man betalar och att kanske kunna få lite uppskov. Ofta behöver man ju sedan inte heller betala hela fakturan på en gång utan kan dela upp den, åtminstone vid större betalningar.

Utifrån kredit-perspektivet är det givetvis både bra och mindre bra med faktura. Om man bara betalar den direkt vid slutdatum så är det normalt inga problem. Speciellt inte om det är gratis att välja faktura. Ibland finns en extra avgift för detta men om man slipper den så är det ju på inget vis sämre än att betala direkt.

En faktura kan göra att man får ett par veckor extra att betala det man har köpt, kanske mer. Det kan göra skillnad för en del och det gör det enklare att köpa dyrare saker. Den som väljer att delbetala fakturan kommer dock att få betala ränta och avgifter och då kan det dra iväg, vilket inte är att rekommendera.

Kreditkortet / betalkortet behöver man kanske inte säga så mycket om. Det har alltid varit ett smidigt sätt att betala och det har varit ett viktigt alternativ för e-handeln, just eftersom det har tillåtit att man betalar direkt. Det är en trygghet för säljaren att kunna få in pengarna innan man skickar iväg sin produkt. Det är nog också ett betalningsalternativ som är här för att stanna, speciellt nu när det finns bättre säkerhet som kompletteras via Bank-ID osv.

Nyare smidiga betalningsalternativ tågar in

Nyare alternativ för betalning har dykt upp, såsom banköverföring och Swish. Swish framför allt har kommit på senare tid. Man har kunnat skicka pengar mellan personer en längre tid men nu blir det också allt vanligare som betalningsmetod i butiker, även på nätet.

Att kunna betala på detta vis känns bra. Det går snabbt och är allmänt smidigt och det känns normalt lite säkrare än att betala via kort. Sen får vi räkna med att inte alla e-handlare är lika snabba med att anamma den senaste tekniken och de nyaste betalningslösningarna. Det finns vissa branscher som är riktigt snabba på bollen - de som vill ligga i framkant och erbjuda sina kunder något bättre än konkurrenterna.

En sådan bransch är onlineunderhållning (som onlinecasinon och bettingsidor). Säga vad man vill om dessa aktörer men de är alltid snabba med att hitta lösningar för sina kunder. De har jobbat hårt med att erbjuda bra betalningslösningar för att folk smidigt ska kunna sätta in pengar att spela för och ett av deras stora säljargument just nu är hur snabbt de kan betala ut spelvinster.

En vanlig banköverföring har länge tagit onödigt lång tid. Man lade in en order om att föra över pengar en dag och så kom de inte in förrän någon gång nästa dag, och detta bara om det var en vardag. På helgen fick man vänta extra länge. Dessa långsamma överföringar finns i princip fortfarande kvar, vilket känns lite omodernt. Därför är det välkommet med t ex Swish, som låter oss föra över pengar direkt.

Nu kan man betala direkt, få tillbaka pengar direkt och föra över pengar mellan olika konton direkt. Det skapar fler möjligheter och när det finns bättre sätt att betala (eller att få tillbaka pengar) så skapar det även förutsättningar för fler nöjda kunder. E-handeln är redan på starkt framtåg och med hjälp av bra betalningslösningar blir det troligen bara ännu bättre.

Dela denna artikel på Alltomlån.com