Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Artikel om att spara pengar som är full med reklam?

Måndag, 25 Januari 2021

Vi har skrivit många artiklar om att spara pengar och hur man kan dra ner på sina kostnader osv. Ganska många på den här sidan och ännu fler på andra sidor. Vi hoppas givetvis att dessa artiklar ska kunna hjälpa folk att bättra på sin ekonomi och att få lite idéer och ökad kunskap.

Samtidigt är artiklarna givetvis en del i att bygga upp vår sida så att den blir större och bättre och förhoppningsvis på sikt får in fler besökare och kan dra in lite mer pengar. Det är så klart ingen hemlighet. Vi har som mål att tjäna pengar på vår hemsida, och det är inget konstigt med det. Speciellt då vi lägger ner tid på att uppdatera sidan och att skriva artiklar osv. Det är lön för mödan så att säga.

När jag kollade inne på Aftonbladet hittade jag en artikel som handlade om att spara pengar. “Spara pengar - så lever du billigt” heter den. Den var mest läst just vid det tillfället då jag var inne på ekonomiavdelningen på hemsidan. Det lät lite intressant och jag ville veta vad för tips de hade. Om det var liknande de tips jag brukar ge.

Jag insåg ganska snabbt att tipsen var liknande men det jag framför allt insåg var att denna artikel inte var en vanlig artikel utan en så kallad kommersiell text. En annons mer eller mindre, med andra ord. Fast artikeln är i sig inte en annons, inte i detta fall iaf, utan det är en artikel som är fylld med reklamlänkar.

Tveksamt när artikel har reklamen som huvudmål

“Innehåll märkt med ”Aftonbladet Shop” eller med ”Kommersiell text” skapas av Aftonbladets kommersiella desk – utan anknytning till Aftonbladets redaktion. Aftonbladets uppdrag och samhällsgranskande roll påverkas därför inte av detta innehåll.”

Så står det längst ner på artikeln. Det är alltså inte en artikel skriven av någon ekonomireporter eller skribent inom det området ens, utan något som deras reklamavdelning har slängt ihop för att kunna lägga in passande reklamlänkar och tjäna pengar. De tar inte ens ansvar för att det som står i artikeln är korrekt ser det ut som.

Jag har inget emot att man skriver en artikel av det här slaget med grundläggande målet att få in folk som sedan kanske kan gå in på andra delar av sidan och läsa vidare eller kanske nyttja någon tjänst som man erbjuder, så att man kan tjäna pengar på dem.

Däremot tycker jag det är ganska dåligt att ha en artikel som handlar om att spara pengar och sen i den artikeln ha länkar till ställen där man ska köpa saker. Det är kanske inte första saken man ska föreslå när någon behöver dra ner på sina utgifter.

Skrivet mer för annonslänkarna än för att ge bästa tipsen

Dessutom verkar det som att varje tips de ger i artikeln kommer med en egen reklamlänk. Lån via Lendo, köp matlådor via den här länken, använd Kundkraft via den här länken för att minska din elräkning osv. Som om tipsen inte är baserade på vad som kan vara bästa möjliga tipset för att spara pengar utan mer att man hade de här olika annonserna och ville skapa ett tillfälle att marknadsföra dem.

Även om tipsen i sig är helt ok så får det mig ändå att ifrågasätta om det är de bästa tipsen de kunde komma på eller om de bara prackat på mig tips som passade dem och deras reklam. När det handlar om information som är tänkt att tipsa och hjälpa inom privatekonomi så tycker jag att trovärdigheten blir skadad när man lägger upp det på detta sätt.

Jag skriver många artiklar med spartips och tips för att förbättra sin privatekonomi etc. De har som sagt även en “kommersiell” roll att spela eftersom jag hoppas att vi ska få in fler besökare tack vare artiklarna och att de sedan ska hitta till andra saker på våra sidor, som kan ge oss pengar. Men jag fyller inte hela artikeln med reklamlänkar eller bygger tipsen efter vad jag har för reklam som jag vill få ut.

Jag försöker skriva en så bra artikel som möjligt inom det området som jag väljer och försöker få med så bra och utförligt beskrivna tips som möjligt. Artiklarna kan ibland missa en del saker som borde varit med, för man kan inte skriva hur långt som helst, men innehåller de tips jag tycker är bäst. De finns också med just för att jag tycker de är bäst, så att läsaren kan få bästa möjliga förutsättningarna.

Tipsen i Aftonbladets artiklar, som handlar om att spara pengar, är helt ok. Det handlar om att göra matlådor, att spara på ditt elavtal, att samla dina lån och att jämföra priser osv. Det är ok, men det är väldigt random tips. Vad är temat? Vissa tips är konkreta för att dra ner på de rörliga kostnaderna som mat eller elen men andra handlar om att jämföra priser när man handlar.

Det hade varit bättre med en artikel med konkreta tips för att dra ner på kostnader i hemmet, som att minska sina kostnader för el både genom billigare elavtal och genom att spara på elektriciteten och en annan artikel om att spara pengar på mat och handling, samt slutligen en artikel om hur man kan hantera sina lån, betala av dem eller samla lån.

Då hade man kunnat få ut så mycket mer nyttig information. I detta läge var Aftonbladet tyvärr mer fokuserade på att få ut sin reklam än att hitta ett bra sätt att förmedla alla bra spartips till läsarna. Många verkar ha läst artikeln och jag tycker det är lite synd när så många hade kunnat få klart bättre information någon annanstans men blir fast med vad de får i den artikeln.

Dela denna artikel på Alltomlån.com