Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Är det bra presenter i Lyxfällan?

Fredag, 16 September 2011

Det senaste avsnittet av Lyxfällan fick mig att fundera på ifall presenterna som deltagarna alltid är direkt bra.

För det första ska man ju komma ihåg att det faktiskt är frågan om presenter och därmed inget som man kan ta för givet. Jag är alltså inte ute efter att egentligen kritisera Lyxfällan då det ju är trevligt av dem att ge bort något. För den största presenten som deltagarna får är nog möjligheten att få ordning på ekonomin. Enligt mig ska de inte behöva ge några presenter alls men när de väl gör det borde de ofta kunna vara bättre.

I detta avsnitt fick t ex deltagarna en resa till Stockholm med spa osv. Frågan är ifall detta är vad den familj med ekonomiska problem behöver? Visst är det skönt att komma bort från verkligheten ett tag för att hitta lite ny energi. Men borde inte ett ekonomiskt program som Lyxfällan försöka ge bort lite mer nyttiga saker. I vissa avsnitt har ju t ex de som deltar fått mat eller annat som man måste ha under en vis period. Detta är i mina ögon en mycket bättre present.

Säg att man har småkrediter som kostar väldigt mycket pengar varje månad. Budgeten som sätts upp i slutet av programmet säger att man precis får det att gå ihop vid en måttlig amortering av dessa skulder. Får man då en resa kommer detta inte att innebära något bra för ekonomin. Men om gåvan istället är t ex mat i några månader för samma värde så behöver man ju inte lägga några pengar på mat under denna tid. Den summa som sparas varje månad kan då istället användas för att lösa dyra krediter.

Sen kan det ju självklart vara så att det inte finns några passande sponsorer som vill ställa upp med någon sådan här bra gåva. Detta har jag ju självklart inte en aning om. Men jag tror nog att det går att hitta någon som vill sponsra med något bra.

Vi räknar på det hela

Vi säger att gåvan de får är värd 10 000 kr. Vilket skulle motsvara mat för några månader för två personer. Eller bara två månader för en lite större familj. Med denna gåva skulle de därmed få en lika stor summa över efter denna tid som går att använda till bättre saker. Vi säger då att det finns ett lån på just 10 000 kr med en ränta på 15 % som ska återbetalas på 3 år.

Detta lån skulle kosta strax över 2 300 kr i enbart räntor att återbetala under denna tid. Skulle lånet då istället lösas så skulle gåvan gå från att vara värd 10 000 kr till 12 300 kr. Ytterligare en fördel är att de fasta månadskostnaderna skulle gå ner då detta lån inte längre behöver betalas. Snittkostnaden per månad för detta lån med ränta och amortering är 340 kr. Pengar som går att använda till bättre saker.

Ett par som har insett det hela

Måste bara avsluta med att jag är riktigt nöjd med paret som var med i avsnittet. De insåg verkligen att man måste göra vad man kan för att få ordning på ekonomin. När de skulle sälja saker var det inget snack om att de inte ville sälja osv utan de sålde helt enkelt av allt för att få in pengar. Vilket är helt rätt.

Dela denna artikel på Alltomlån.com