Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Vad ska man välja av att amortera och att spara?

Torsdag, 12 Januari 2012

Jag läste en artikel för några dagar sedan som tog upp det här med sparande och amorterande. Detta är för många en viktig fråga som kan få en stor inverkan på ekonomi på lite längre sikt.

Själva artikel kan du läsa här då jag inte tänker återge den i sin helhet. Men i korthet kan man säga att det är en artikel där man har frågat privatekonomer på Swedbank, SEB och Länförsäkringar om vad de tycker om denna fråga.

Svaret man får från dessa är förenklat att de tycker att man ska få ner belåning om man har en sådan på hus osv till 75 % av värdet och att man efter detta ska börja att både spara och amortera samtidigt. Och detta är ju självklart ett mycket bra råd. Men samtidigt vill jag bara framföra några egna tankar om detta. Sen ska sägas att jag inte är någon expert vilket dessa personer är utan jag är bara en vanlig privatperson som har egna tankar.

Det första jag tycker att man ska tänka på är vilka personer det är som ger dessa råd. Det är personer som jobbar på banker och därmed har de egna intressen att försvara. De vill självklart att vi ska ha både lån och sparande hos dem och därför är det inte konstigt att de säger åt oss att både spara och amortera samtidigt istället för att t ex amortera bort lånen först vilket minskar chansen för dem att vi stannar kvar som kunder. Men sen ska man inte misstro dem för mycket för detta då det ju inte måste vara ett dåligt råd för detta vilket jag heller inte tror. Det viktiga är bara att man är medveten om situationen.

Sen ska man även fundera över vad som är viktigast. För väldigt ofta tycker jag att allt handlar om att man ska få så mycket pengar som möjligt. Är detta målet och man går på gammal statistik är det klart att man ska investera pengar då detta ofta lönar sig mycket mer än att amortera. Men samtidigt får man fundera på om det inte är bättre att amortera så mycket som möjlig då detta är en säker investering som kan göra att man känner sig tryggare i livet. För ifall det blir tuffare med den egna ekonomin i framtiden så är det i mina ögon skönt att ha så låga lån som möjligt. En investering i aktier osv vet du ju aldrig om den lönar sig utan den kan ju t o m tappa värde.

Men detta sagt är detta en bra artikel att läsa och sedan fundera över. Det viktiga är bara att du sedan tar ett beslut som känns rätt för dig i din egna situation. Vad experterna eller t o m jag säger ska bara se som tips. Det är vad du själv känner som ska avgöra.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg