Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bolån / Bostadslån
Ekonomi
Intressant
Mikrolån / Smslån
Nyheter
Nyttiga tips
Privatlån
Roligt
Statistik
Övrigt
Avancerad sökning
Om Allt om lån
Kontakta oss
Sitemap

Skuldproblem och tänker "Jag vet inte var jag ska börja"

Lördag, 02 November 2013

Då mitt jobb innebär att jag jobbar med en sida som denna och några andra som är inriktade på det här med skulder och vad man kan göra för att komma ur dem så anser jag att det är en del av mitt jobb att titta på Lyxfällan. Där hör man ofta deltagarna säga att "Jag vet inte var jag ska börja". Detta har jag tänkt att titta på här.

Tanken är att om man har läst det jag skriver här så ska man aldrig någonsin kunna säga så ifall man sitter i ekonomiska problem. Med detta säger jag inte att det du läser här är lösningen då problemen kan vara för stora. Dock tänker jag här kort säga hur man ska börja.

Hur ser läget ut

Det allra första du måste göra är att skaffa dig en överblick hur det ser ut för tillfället. Precis så som de gör i Lyxfällan med sin budgettavla. Vi har själva ett budgetverktyg här på sidan som du kan använda.

Oavsett om du väljer att använda vårt verktyg eller ej så ska du ta reda på exakt vad pengarna går till för tillfället. Viktiga här är att inte ljuga för sig själv eller gissa vart pengarna går. Kolla kvitton, bankutdrag osv för att hitta exakt vart pengarna går.

Har du lån så gör en lista på dessa där du skriver storlek, ränta, amorteringstakt osv för de olika. Något som du sedan använder när du bestämmer vilka som är viktigast att bli av med snabbt.

Utvärdera

När du har räknat ihop exakt vart pengarna går så är det dags att utvärdera läget för tillfället. Oavsett hur du väljer att spendera pengar måste du komma ner i ett sådant läge att du går plus minus noll. Då sparande här räknas som en form av utgift så ska man helst även ha in ett sådant.

När du tittar igenom siffrorna och ser att du spenderar 5 000 kr varje månad på mat fast att ni bara är två som bor tillsammans är det t ex ett bra ställe att dra ner på. Att äta för 1 500 kr per person varje månad är inga problem alls vilket skulle bli en besparing på 2 000 kr t ex. Läggs det massor av pengar på bensin, godis, snacks, tidningar, nöje eller vad som helst så ser du det här.

Du måste helt enkelt hitta saker att dra ner på så att ekonomin går ihop. Det får vara tråkigt att inte kunna gå på bio lika ofta som man varit van vid tidigare. Drar man det hårt så är det att få ihop ekonomin eller hamna hos Kronofogden.

Sen ska sägas att du har ett alternativ till att dra ner på kostnaderna och det är att öka intäkterna istället. Vilket sätt man gör spelar ingen roll så länge som det till slut går ihop.

Agera

När du har tittat igenom ekonomin och hittat var pengarna ska sparas in så gäller det att ta tag i det hela och verkligen leva efter detta. Har man spenderat alla pengarna som fanns budgeterade för nöje och det är två veckor kvar på månaden får man helt enkelt inte unna sig nöjen som kostar pengar. Kanske finns det pengar kvar i matbudgeten och då får nöjet istället bli en hemmakväll med någon film som visas på TV och en påse chips.

Försök sen även att beta av de dyraste lånen först. Kan du amortera lite extra där varje månad så gör det mycket för den totala kostnaden. Och kom sen ihåg att när du väl har fått en budget som går ihop så kommer det bara att bli bättre med tiden ifall du har lån som ska återbetalas. För varje krona som du amorterar sjunker ju månadskostnaden. Sen kanske det bara handlar om 50 kr varje månad men det på lite längre sikt är också pengar. Sådana som gör att du senare kanske har råd att lägga in lite mer pengar till nöje och därmed kan gå på bio. Eller så sparar du pengarna eller använder dem för att göra en extra amortering.

Förhoppningsvis har jag här kort förklarat hur man bör börja för att ta sig ut ur knipan. Det är inte speciellt svårt och tar dig bara någon timme max att få koll på hur allt ligger till. Och detta är det utan några som helst tvivel värt. Det är bara att ta tag i det hela så kommer det snart att bli bättre.

Dela denna artikel på Alltomlån.com
 

Nya blogginlägg

Buffert istället för att låna Måndag, 03 Maj 2021
Ta ett lån och investera pengarna? Tisdag, 29 December 2020
Låna snabbt men fundera långsamt Fredag, 11 December 2020
Finansiera julen på rätt sätt Torsdag, 03 December 2020
Låna som pensionär Måndag, 12 Oktober 2020
Bättra på dina inkomster Onsdag, 26 Augusti 2020